:: جلد 21، شماره 3 - ( مرداد- شهریور 1395 ) ::
مژده وزیری ، علیرضا ملک پور ، فاطمه ملک پور* ، یوسف محمدیان
، fatemehmalekpour65@yahoo.com

چکیده

سابقه و هدف: یکی از پیامدهای فشار شغلی، تأثیر بر عملکرد شغلی است. هدف مطالعه‌ی حاضر، تعیین همبستگی فشارهای روانی-اجتماعی با عملکرد شغلی معلمان و ارایه مدل تحلیل مسیری است.

مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی می‌باشد که در بین 468 معلم مدارس شهرستان هشترود انجام گردید. پرسشنامه فشار شغلی روانی- اجتماعی نوردیک و پرسشنامه بهره‌وری نیـروی انسانـی بـرای جمع‌آوری داده‌ها استفاده شد. برای تحلیل آماری از SPSS نسخه 16 و آزمون‌های آماری t مستقل، ANOVA ، همبستگی پیرسون  و تحلیل مسیری با رگرسیون استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج نشان داد میزان فشار شغلی و عملکرد در بین معلمان در سطح متوسط است. بین میزان فشار شغلی معلمان با مقطع تدریس و سوابق کاری مختلف از لحاظ آماری اختلاف معنی‌داری یافت گردید (05/0P<). بین فشار شغلی کل و هر سه حیطهی فشار شغلی (حیطهی سازمانی- اجتماعی، وظیفه و فردی) با عملکرد شغلی همبستگی منفی معنی‌داری یافت شد (05/0P<). بر اساس مدل تحلیل مسیری، مهم‌ترین متغیرهای تأثیرگذار بر عملکرد شغلی به ترتیب فشار شغلی در حیطهی فردی (57 درصد)، فشار شغلی در حیطهی سازمانی اجتماعی (37 درصد) و فشار شغلی در حیطهی وظیفه (30 درصد) بود. همچنین طبق مدل، 43 درصد تغییرات عملکرد شغلی ناشی از فشار شغلی کل است.

نتیجه‌گیری: با توجه به تأثیر منفی فشارهای شغلی روانی- اجتماعی بر عملکرد معلمان، نیاز است اقداماتی برای کاهش فشارهای روانی- اجتماعی معلمان اعمال شود.

واژه‌های کلیدی: واژگان کلیدی: فشار شغلی، عملکرد شغلی، معلمان، مدل تحلیل مسیری
دریافت: 1395/9/13 | پذیرش: 1395/9/13 | انتشار: 1395/9/13

Vaziri M, Malekpour A, Malekpour F, Mohammadian Y. Assessment correlation between job psychosocial stressor’s and performance among Hashtrood school teachers in 2016. pajoohande 2016; 21 (3) :146-152

وزیری مژده، ملک پور علیرضا، ملک پور فاطمه، محمدیان یوسف. بررسی همبستگی فشارهای روانی- اجتماعی با عملکرد شغلی معلمان مدارس هشترود در سال 1394. پژوهنده. 1395; 21 (3) :146-152