:: جلد 15، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1389 1389 ) ::
گیتی ازگلی* ، ماهرخ دولتیان ، زهره شیخان ، ناصر ولایی
1- مربی، کارشناس ارشد مامایی، عضو هیئت علمی، گروه مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، gozgoli@yahoo.com
سابقه و هدف: عوامل مختلفی بر عملکرد جنسی و رضایتمندی جنسی مؤثر هستند. نوع زایمان از جمله این عوامل است. دربرخی از تحقیقات نوع زایمان با عملکرد و رضایتمندی جنسی ارتباطی نداشته و در بعضی موارد دیگر سزارین و یا زایمان طبیعی را از عوامل مرتبط با عملکرد و رضایتمندی جنسی ذکر کرده‌اند. این مطالعه با هدف بررسی عملکرد و رضایتمندی جنسی در زنان با زایمان طبیعی و سزارین مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام گرفت. مواد و روشها: تحقیق به روش مقطعی بر روی 180 نفر (90 زن با زایمان طبیعی و 90 زن با زایمان سزارین) که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند‌مرحله ای از مراکز بهداشتی درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انتخاب شدند، انجام گرفت. جمع‌آوری داده‌ها با پرسشنامه‌های شامل مشخصات اجتماعی-دموگرافیک، عوامل مامایی و عملکرد و رضایت جنسیهای قبلی انجام شد. پرسشنامه به روش مصاحبه در محیطی خصوصی تکمیل و بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها از طریق تستهای توصیفی و کای دو با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. یافته‌ها: عملکرد جنسی شامل وضعیت میل ،تحریک و اوج لذت جنسی و فاز فرونشینی و نیز رضایتمندی جنسی پس از زایمان در دو گروه با زایمان طبیعی و سزارین اختلاف معنی‌داری نداشت. نتیجه‌گیری: عملکرد جنسی در زنان با زایمان واژینال و سزارین تفاوت ندارد. بنابراین به نظر می‌رسد که عملکرد جنسی تحت تأثیر عوامل مختلف جسمی و روحی است.
واژه‌های کلیدی: زایمان طبیعی، سزارین، زایمان، عملکردجنسی، رضایت جنسی
دریافت: 1389/12/15 | پذیرش: 1396/11/18 | انتشار: 1396/11/18

Giti Ozgoli, Mahrokh Dolatian, Zohreh Sheykhan, Naser Valaei. Study of sexual function and satisfaction in women with vaginal delivery and cesarean referring to Health Center of Shahid Beheshti Medical University-2008. pajoohande 2011; 15 (6) :257-263

گیتی ازگلی ، ماهرخ دولتیان ، زهره شیخان ، ناصر ولایی . بررسی عملکرد و رضایتمندی جنسی در زنان با زایمان طبیعی و سزارین مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال1388. پژوهنده. 1389; 15 (6) :257-263