مرکز تحقیقات میکروبیولوژی مـواد غذایی، دانشگاه علـوم پـزشکی تهران، ایران؛ تلفن: 88992971 (021)؛ ، msoltandallal@gmail.com
چکیده: (6943 مشاهده)
سابقه و هدف: سالمونلا یکی از عوامل اصلی در ایجاد عفونتهای رودهای و اسهالهای ناشی از طغیانهای منتقله از غذا بوده که بهدلیل ایجاد مقاومتهای آنتیبیوتیکی، به یک چالش مهم در درمان این قبیل بیماریها تبدیل شده است. هدف از این مطالعه، جداسازی شایعترین سروگروههای سالمونلاهای عامل طغیانهای منتقله از غذا در ایران و دستیابی به الگوی مقاومت دارویی آنها بود. مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی و در مدت یک سال، روی 305 نمونهی مدفوع افرادی که به دنبال مصرف غذای آلوده، مبتلا به اسهال شده بودند، انجام شد. تمامی نمونهها از نظر کشت میکروبی، سروگروپینگ و آنتیبیوگرام، مورد مطالعه قرار گرفتند. یافتهها: از میان 305 نمونهی کشت داده شده از استانهای مختلف، 18 ایزوله (6/1%) مربوط به سالمونلا بود که سروگروه تیفی و پاراتیفی C، هر کدام با فراوانی 50%، شناسایی شدند. از بین استانها، استان همدان بیشترین موارد (2/61%) را به خود اختصاص داد و جداسازی سالمونلا در فصل بهار (5/55%)، شیوع بیشتری نسبت به سایر فصول داشت. همهی جدایههای سالمونلا، حساسیت میکروبی کامل (100%) نسبت به سیپروفلوکساسین داشتند. نتیجهگیری: سالمونلوزیس از عوامل مهم در طغیان بیماریهای منتقله از غذا میباشند. آگاهی از سروگروهای شایع سالمونلا و الگوی مقاومت دارویی آن، میتواند کمکی در جهت کاهش شیوع طغیانها و هزینههای مصرفی درمان و بهکارگیری اقدامات لازم جهت کنترل و پیشگیری آنها باشد.
Mohammad Mehdi Soltan Dallal, Samaneh Motalebi, Hossein Masoomi Asl, Abbas Rahimi Foroushani, Mohammad Kazem Sharifi Yazdi, Nooshin Aghili. Investigation of the frequency of Salmonella Spp. in foodborne disease outbreaks in Iran and determination of their antibiotic resistance. pajoohande 2015; 19 (6) :341-347 URL: http://pajoohande.sbmu.ac.ir/article-1-1866-fa.html
دکتر محمد مهدی سلطان دلال ، سمانه مطلبی ، دکتر حسین معصومی اصل ، دکتر عباس رحیمی فروشانی ، دکتر محمدکاظم شریفییزدی ، ، نوشین عقیلی . بررسی فراوانی سالمونلا در طغیانهای ناشی از بیماریهای منتقله از غذا در کشور و تعیین الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی آنها. پژوهنده. 1393; 19 (6) :341-347