:: جلد 15، شماره 1 - ( فروردين و ارديبهشت 1389 ) ::
دکتر فریبا شیروانی* ، دکتر سارا الهی ، دکتر سیدمحمدتقی حسینی طباطبایی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، fariba_shirvani@yahoo.com
سابقه و هدف: دهیدراتاسیون یکی از علل بیماری‌زایی و مرگ در کودکان سراسر جهان به شمار می‌رود. در حال حاضر برای تخمین شدت دهیدراتاسیون از علائم بالینی بیماران استفاده می‌شود. به منظور تعیین همبستگی بین شدت دهیدراتاسیون با وزن مخصوص ادرار، این تحقیق روی کودکان مبتلا به گاستروانتریت در مراجعین به بیمارستان مفید و امام حسین (ع) در سال 1387 انجام گرفت. مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی کودکان مبتلا به گاستروانتریت بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. سپس بر اساس علایم بالینی و استاندارد موجود، شدت دهیدراتاسیون تخمین زده و وزن مخصوص ادرار، BUN، کراتینین، قند خون و سطح سدیم بررسی و ثبت گردید. در نهایت ضریب همبستگی اسپیرمن تعیین گردید. یافته‌ها: تحقیق روی 191 نفر کودک واجد شرایط انجام گرفت. بین شدت دهیدراتاسیون و وزن مخصوص ادرار همبستگی مثبت بالایی مشاهده شد (ضریب همبستگی اسپیرمن 68/0 و 001/0p<). همچنین وزن مخصوص ادرار با سطح BUN همبستگی مثبت قابل توجهی (ضریب همبستگی اسپیرمن 56/0 و 001/0p<) نشان داد. نتیجه‌گیری: به‌نظر می‌رسد ارتباط قابل ملاحظه‌ای بین وزن مخصوص ادرار و شدت دهیدراتاسیون وجود داشته باشد. با این حال به منظور استفاده از وزن مخصوص ادرار در پیش‌بینی شدت دهیدراتاسیون نیاز به مطالعات تکمیلی است.
واژه‌های کلیدی: وزن مخصوص ادرار، شدت دهیدراتاسیون، گاستروانتریت، کودک
دریافت: 1389/1/24 | پذیرش: 1396/11/23 | انتشار: 1396/11/23

Fariba Shirvani, Sara Elahi, Mohammad-Taghi Hosseini Tabatabaie. The Correlation between Dehydration and Urine Specific Gravity in Children with Gasteroenteritis. pajoohande 2010; 15 (1) :7-11

دکتر فریبا شیروانی ، دکتر سارا الهی ، دکتر سیدمحمدتقی حسینی طباطبایی . بررسی میزان همبستگی وزن مخصوص ادرار با دهیدراتاسیون کودکان مبتلا به گاستروانتریت . پژوهنده. 1389; 15 (1) :7-11