:: جلد 14، شماره 4 - ( مهر و آبان 1388 ) ::
طراحی مدلی استوار برای مکان‌یابی واحدهای خدمات بیمارستانی و کارایی آنها
محمد جواد فیض‌اللهی ، امیرحسین شکوهی* ، محمد مدرس یزدی ، محمد جعفر تارخ
دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
سابقه و هدف: مساله چیدمان واحدها در محلهای مختلف بیمارستانها به منظور کاهش هزینه های ناشی از جابه جایی افراد، بیماران و تسهیلات موجب تلاشهای بسیاری از سوی محققان برای ساخت مدل های بهینه سازی چیدمان واحدها با هدف کاهش هزینه ها شده است. این در حالی است که عدم قطعیت موجود در دنیای پیرامون یا در نتایج حاصل از این تلاشها دیده نمی شود و یا به علت اعمال این محدودیت، مدل های غیرخطی پیچیده ای شکل گرفته اند که قابل اعمال به مسایل بهینه سازی نمی باشند. لذا هدف از این تحقیق ارائه طراحی مدل مکان یابی استوار در برابر داده های غیرقطعی است که دارای کارایی قابل قبولی باشد. مواد و روش‌ها: طراحی این مدل به روش اکتشافی و با کمک توسعه مدل های ریاضی با نگرش بهینه سازی استوار صورت گرفت و بر مبنای سه شاخص مسافت، جریان و ارزش جریانهای بین واحدهای بیمارستانی بنا نهاده شد و در راستای کمینه کردن هزینه های ناشی از این سه شاخص گام بر می دارد. یافته‌ها: مدل طراحی شده قابلیت پیاده سازی در یک واحد بیمارستانی را داراست و توانایی مواجه به عدم قطعیت موجود در این گونه تصمیم گیری ها را دارد. علاوه بر این دو مهم، پیچیدگی مدل توسعه داده شده نسبت به مدل اولیه در حد قابل قبولی است و امکان به کارگیری آن با تمامی روشهای حل ابتکاری امکان پذیر است. نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد مدل استوار طراحی شده برای مکان یابی واحدهای بیمارستانی عملی است و با توجه به اهمیت آن، تجربه واقعی آن در یک بیمارستان توصیه می شود.
واژه‌های کلیدی: چیدمان واحدها، تصمیم‌گیری، مساله تخصیص درجه دو، بهینه‌سازی استوار
دریافت: 1388/9/4 | پذیرش: 1396/11/24 | انتشار: 1396/11/24

Mohammadjavad Feyzollahi, Amirhossein Shokouhi, Mohammad Modarres Yazdi, Mohammadjafar Tarokh. Designing a model for optimal hospital unit layout. pajoohande 2009; 14 (4) :191-198

محمد جواد فیض‌اللهی ، امیرحسین شکوهی ، محمد مدرس یزدی ، محمد جعفر تارخ . طراحی مدلی استوار برای مکان‌یابی واحدهای خدمات بیمارستانی و کارایی آنها . پژوهنده. 1388; 14 (4) :191-198