:: جلد 14، شماره 3 - ( مرداد و شهريور 88 1388 ) ::
مقایسه تأثیر لیزر کم‌توان و اولتراسوند در مبتلایان به سندرم درد
دکتر سید‌منصور رایگانی، دکتر داریوش الیاس پور، مهندس ناصر ولایی، دکتر فاطمه ناجی، کیومرث عیسی نیا، دکتر محمد‌حسن بهرامی، دکتر محمدرضا مختاری راد*
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، m.mir1414@yahoo.com
سابقه و هدف: سندرم درد عضلانی- فاشیایی (myofascial pain syndrome MPS)، یکی از بیماری‌های مهم عضلانی- اسکلتی است و از عوارض مهم آن، افت عملکرد، اختلال خواب، افت کیفیت زندگی و عوارض روانی می‌باشد. در مورد درمان آن، اختلاف نظر بسیار است و شامل درمان‌های دارویی (داروهای ضد التهابی غیراستروییدی، ضدافسردگی‌های سه‌حلقه‌ای و سایر ضدافسردگی‌ها، داروهای ضدتشنج و مخدرها)، درمان‌های فیزیکی و ورزش‌های کششی، تزریقات، اولتراسوند و نهایتاَ لیزر می‌باشد. درمان‌های قبلی در پاره‌ای موارد، دارای عوارض بوده و نتایج متناقضی به دنبال داشته‌اند. اثر لیزر در این سندرم مورد بحث می‌باشد و در کشور نیز هیچ تحقیقی در این زمینه انجام نشده است. لذا هدف از این تحقیق، ارزیابی اثر لیزر و اولتراسوند در درمان سندرم درد عضلانی- فاشیایی است. مواد و روش‌ها: در این کارآزمایی بالینی تصادفی، برای آن دسته از بیماران مراجعه‌کننده به کلینیک طب فیزیکی بیمارستان شهدای تجریش که در نتیجه بررسی شرح حال و معاینه بالینی دقیق، تشخیص MPS در قسمت فوقانی عضله تراپزیوس مطرح شده بود، پس از اخذ رضایت کتبی آگاهانه، شدت درد در استراحت، فعالیت و شب به‌وسیله پرسشنامه visual analogue scale (VAS) اندازه‌گیری شد. همچنین بیماران فرم (NDI) disability index neck را تکمیل کرده و آستانه شروع درد به ‌واسطه فشار، توسط ارزیابی الگومتریک تعیین شد. سپس بیماران به روش تصادفی، به ترتیب در گروه‌های A,B,C (گروه‌های درمان لیزر، اولتراسوند و لیزر نمایشی) تقسیم شدند. 6 هفته بعد از اولین ویزیت، بیماران مجدداً ویزیت شده و فرم‌ها را تکمیل نمودند. به منظور تحلیل نتایج درمان، اطلاعات به دست‌آمده به ‌صورت دوسوکور مورد بررسی قرار گرفتند. تحلیل داخل گروه‌ها، با آزمونWilcoxon و بین گروه‌ها (لیزر و اولتراسوند)، با آزمونMann-Whitney U انجام شد. یافته‌ها: اولتراسوند، در بهبود VAS در فعالیت و ارزیابی‌های الگومتریک (01/0p<) و بهبود VASدر شب و در استراحت و بهبود ناتوانی گردنی (05/0p<) مؤثر بود. لیزر نیز در بهبودVAS در فعالیت (01/0p<) و NDI (001/0p<) مؤثر بود. همچنین در بهبود VAS در شب و در استراحت (05/0p<) و بهبود ارزیابی‌های الگومتریک (001/0p<) مؤثر واقع شد. لیزر نسبت به اولتراسوند در بهبود ناتوانی گردنی تأثیر بیشتری داشته (05/0p<) و همچنین بهبود بیشتر در ارزیابی‌های الگومتریک نشان می‌دهد (01/0p<). نتیجه‌گیری: این تحقیق، لیزر را به عنوان یکی از درمان‌های ارجح در درمان سندرم درد عضلانی- فاشیایی ناحیه گردن مطرح می‌کند.
واژه‌های کلیدی: سندرم درد عضلانی- فاشیایی، ایندکس ناتوانی گردنی، معیار دیداری درد، لیزردرمانی، اولتراسوند، کارآزمایی بالینی تصادفی‌شده
دریافت: 1388/7/25 | پذیرش: 1396/11/24 | انتشار: 1396/11/24

Effect of Laser and Ultrasound Treatments on Myofascial Pain Syndrome: A Comparative Study. pajoohande 2009; 14 (3) :129-135

رایگانی دکتر سید‌منصور، الیاس پور دکتر داریوش، ولایی مهندس ناصر، ناجی دکتر فاطمه، عیسی نیا کیومرث، بهرامی دکتر محمد‌حسن و همکاران.. مقایسه تأثیر لیزر کم‌توان و اولتراسوند در مبتلایان به سندرم درد. پژوهنده. 1388; 14 (3) :129-135