:: جلد 10، شماره 1 - ( فروردين 1384 ) ::
شیدا صفابخش*، پیمان محمدی تربتی
سابقه و هدف: روش محاسباتی فرید والد و همکاران وی در زمینه اندازه‌گیری -LDL کلسترول و اصلاح این روش‌ها طی 30 سال گذشته موید این مطلب است که روش برای تعیین -LDL کلسترول سرم به جز موارد معدودی مشتمل بر هیپرتری گلیسریدمی (Tg>400 mg/dl) لیپوپروتیینمی تیپ III و بیماران غیرناشتا، همبستگی قابل قبولی دارد. با این حال تداخل ضریب تغییرپذیری (cv) بیولوژیک کلسترول تام، تری گلسیرید و -HDL کلسترول در نتایج -LDL کلسترول محاسباتی و محدودیتهای فوق‌الذکر، ضرورت اجرای روشهایی مبتنی بر اصول سرولوژیک و آنزیماتیک مستقیم را نمایان می‌سازد. هدف مطالعه حاضر، مقایسه نتایج سنجش سرمی -LDL کلسترول به روش آنزیماتیک WAKO با روش محاسباتی فرید والد و دلونگ است. مواد و روش‌ها تحقیق بر روی 525 مورد سرم بیماران ناشتا، با روش نمونه‌گیری تصادفی از بین نمونه‌های سرمی مراجعین به بیمارستان لبافی‌نژاد انجام شد. میزان -LDL کلسترول سرم با روش آنزیماتیک WAKO با استفاده از کیت تشخیصی اندازه‌گیری شد. مقادیر حاصل از این روش با نتایج حاصل از روش‌های فریدوالد و دلونگ مورد مقایسه قرار گرفت. برای ارزیابی نتایج از روش کنترل کیفیت آماری Opspecs و نمودار شش سیگما استفاده شد. یافته‌ها: در این مطالعه میانگین سنی (± انحراف معیار) نمونه‌ها 13±52 سال بود. مقدار cv تام درون آزمونی -LDL کلسترول به روش آنزیماتیک نسبت به روش فرید والد و دلونگ به ترتیب به میزان 2.6% و 1.6% کمتر بود. میزان Bias روش آنزیماتیک در مقایسه با روش محاسباتی فرید والد و دلونگ به ترتیب 4.9% و 4.2% محاسبه گردید. به وسیله روش آنالیز رگرسیون ساده مقادیر r برای روش‌های فرید والد و دلونگ به ترتیب 0.901 و 0.894 بدست آمد. میزان خطای کلی آنالیتیک روش آنزیماتیک، فرید والد و دلونگ معادل 8.5%، 9.3% و 10.3 بود. نتیجه‌گیری و توصیه‌ها: با استفاده از نمودار عملکردی opspecs و سیستم سنجه سیگمامتریک مشخص شد که میزان همبستگی نتایج بین روش آنزیماتیک با روش محاسباتی در حد قابل قبول است. از آنجایی که روش آنزیماتیک ضمن برخورداری از بزرگترین مقیاس عددی سیگما و قرار گرفتن نقطه عملکردی در داخلی‌ترین سطح منحنی opspecs و همچنین نیاز به حداقل مشاهدات کنترل و عدم محدودیتهای روش فرید والد و دلونگ از جمله هیپرتری‌گلیسریدمی و هیپرلیپیدمی تیپ III و عدم رعایت ناشتا بودن، به طرز چشمگیری کارآیی بهتری را نشان می‌دهد، پیشنهاد می‌شود که جایگزین روشهای محاسباتی دیگر گردد.
واژه‌های کلیدی: LDL کلسترول، روش آنزیماتیک WAKO، روش محاسباتی فرید والد

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/12 | انتشار: 1396/12/12

صفابخش شیدا، محمدی تربتی پیمان. مقایسه نتایج سنجش سطح سرمی LDL- کلسترول به روش آنزیماتیک با روش محاسباتی فرید والد و دلونگ در بیمارستان لبافی نژاد در سال 84-83. پژوهنده. 1384; 10 (1) :9-15

جلد 10، شماره 1 - ( فروردين 1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها