:: جلد 13، شماره 4 - ( مهر وآبان87 1387 ) ::
محسن میرزایی ، دکتر محسن چیت ساز* ، صادق منصوری
دانشکده پزشکی ، دانشگاه شاهد ، chitsaz@shahed.ac.ir
سابقه و هدف: بتالاکتامازهای وسیع‌الطیف، آنزیم های وابسته به پلاسمیدی هستند که آنتی بیوتیک های بتالاکتام اکسی ‌ایمینو مثل سفالوسپورین‌های وسیع‌الطیف نسل سوم از جمله سفتازیدیم، سفتریاکسون و سفوتاکسیم را تجزیه می‌کنند. این آنزیم‌ها اغلب در اعضای خانواده آنتروباکتریاسه خصوصاً کلبسیلا پنومونیه و اشریشیاکلی یافت می‌شوند. شناسایی تولید بتالاکتامازهای وسیع‌الطیف راه حل مفیدی برای انتخاب آنتی‌بیوتیک مناسب در اختیار پزشکان قرار می‌دهد. در مطالعه حاضر فراوانی تولید بتالاکتامازهای وسیع الطیف در ایزوله های بالینی اشریشیاکلی توسط روش MIC ارزیابی شده است. هم چنین مقایسه توزیع مقاومت ایزوله های اشریشیاکلی بر اساس توزیع MIC هر یک از آنتی بیوتیک های سفتریاکسون، سفتازیدیم و سفپیم در ایزوله های بالینی اشریشیاکلی مورد بررسی قرار گرفته است. مواد و روش ها: تعداد 160 ایزوله اشریشیا کلی از نمـونه های بیماران از سه بیمارستان دانشگاهی شهر تهران در سال 1385جمع آوری گردید. شناسایی ESBLs بر پایه MIC و با روش تهیه رقت در آگار با استفاده از عوامل سفتریاکسون، سفتازیدیم و سفپیم بر مبنای استاندارد CLSI انجام شد. هر ایزوله در صورتی که MIC برای یکی از عوامل فوق بزرگ تر از µm/ml 1بود به عنوان یک تولید کننده بالقوه ESBLs در نظر گرفته می شد. برای تأیید تولید بتالاکتاماز وسیع الطیف هم چنین MIC تمام ایزوله های بالینی عوامل فوق در ترکیب با اسیدکلاوولانیک با غلظت ثابت µm/ml 4 تعیین گردید. هر ایزوله در صورت کاهش رقت MIC به اندازه 3 مرتبه یا بیش تر در ترکیب یکی از عوامل فوق با اسیدکلاوولانیک به عنوان تولیدکننده قطعی ESBL مشخص شد. 1 . کارشناس ارشد میکروبیولوژی 2 ٭ . نویسنده مسؤول : استادیار ،گروه میکروبیولوژی ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه شاهد . پست الکترونیک : chitsaz@shahed.ac.ir 3 . کارشناس ارشد ، گروه میکروبیولوژی ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه شاهد یافته ها: تست‌های اولیه به طور کلی تولید ESBLs در 68/56 درصد (89n= ) از ارگانیسم‌های مورد بررسی را نشان داد. آزمایش‌های تأییدی با استفاده از مهار کننده اسید کلاوولانیک، تولید بتالاکتامازهای وسیع‌الطیف از نوع ESBLs را تنها در70/96درصد (86n= ) از سویه های دارای فنوتیپ اولیه مثبت را تأیید نمود در حالی که در3/3 درصد (3n=) از ایزوله های با فنوتیپ اولیه مثبت، افزایش 3 رقت یا بیش تر در میزان MIC در آزمایش تأییدی مشاهده نشد. هم چنین نتایج تست های MIC برای سفتریاکسون، سفتازیدیم و سفپیم به ترتیب نشان داد که به طور کلی 25 درصد ارگانیسم های مورد مطاله نسبت به سفتریاکسون، 22 درصد نسبت به سفتازیدیم و 52/21 درصد نسبت به سفپیم کاهش حساسیت پیدا کرده ولی MIC های کم تر از مرزهای مقاومت که برای آنتی بیوتیک فوق در تست های معمول آنتی بیوگرام در نظر گرفته می شود داشتند. این ارگانیسم ها از آن جهت مهم هستند که در بیمارستان هایی که شناسایی ESBLs انجام نمی دهند، استفاده از سفالوسپورین های نسل سوم و مونوباکتام ها برای درمان آن ها غیر مجاز در نظر گرفته نمی شود. 336 / دو ماهنامه پژوهنده شناسایی ایزوله های بالینی اشریشیاکلی مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف نتیجه گیری: یافته های تحقیق حاکی از آن است که نسبت قابل توجهی از ایزوله های بالینی اشریشیا کلی در بیمارستان های دانشگاهی شهر تهران مولد ESBLs هستند. این ارگانیسم ها می باید به تمام بتالاکتام ها و مونوباکتام ها مقاوم گزارش شوند. این امر لزوم اجرای روزمره تست های شناسایی ESBLs و انتخاب گزینه‌های درمانی مناسب را مورد تأکید قرار می‌‌دهد.
واژه‌های کلیدی: ESBLs، اشریشیا کلی، سفتازیدیم، سفتریاکسون، سفوتاکسیم
دریافت: 1387/10/23 | پذیرش: 1396/11/29 | انتشار: 1396/11/29

Mirzaee M, Chitsaz M, Mansouri S. Detection of Extended-Spectrum Beta-Lactamase Production in Clinical Isolates of Escherichia coli Based on MICs of Ceftazidime, Ceftriaxon and Cefepim. pajoohande 2008; 13 (4) :335-345

میرزایی محسن، چیت ساز دکتر محسن، منصوری صادق. شناسایی ایزوله های بالینی اشریشیاکلی مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف (ESBLs) بر پایه تعیین MIC سفتازیدیم، سفتریاکسون و سفپیم . پژوهنده. 1387; 13 (4) :335-345