:: جلد 13، شماره 4 - ( مهر وآبان87 1387 ) ::
تأثیر مکمل یاری روی بر ترمیم شکستگی استخوان های دراز
مرجان مهدوی روشن ، دکتر علی صدیقی ، دکتر علیرضا صادقپور ، دکتر امین مرادی ، سلطانعلی محبوب ، دکتر فاطمه کریمی ، علیرضا استاد رحیمی*
تبریز ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، دانشکده بهداشت
سابقه و هدف: استخوان یکی از بزرگ ترین ذخایر روی بدن می باشد. مطالعات حیوانی نشان داده اند که کمبود روی باعث کاهش رشد استخوان،کاهش تراکم استخوانی و در نتیجه کاهش نیروی مورد نیاز برای شکستن استخوان و احتمالاً کاهش سرعت ترمیم استخوان می شود. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر مکمل یاری روی بر ترمیم شکستگی استخوان طراحی گردید. مواد و روش ها: این پژوهش به روش کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور بر روی 60 بیمار دچار شکستگی استخوان های دراز مراجعه کننده به بیمارستان شهدای تبریز انجام شد. افراد به طور تصادفی به 2 گروه تقسیم شدند؛ گروه مورد (30=n ) دریافت روزانه یک عدد کپسول 220 میلی گرمی سولفات روی حاوی 50 میلی گرم روی عنصری و گروه شاهد (30=n ) دریافت روزانه دارونما داشتند. افراد به مدت 60 روز مکمل دریافت کردند. سطح فعالیت بدنی، اطلاعات فردی و پزشکی افراد با استفاده از پرسشنامه و دریافت غذایی با استفاده از ثبت غذای 3 روز در شروع و پایان مطالعه تعیین شد. وضعیت استخوان در محل شکسته شده با استفاده از رادیوگرافی در ابتدا و انتهای مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها: از 60 بیمار، 39 نفر مرد و 21 نفر زن بودند. تفاوت معنی داری در فعالیت بدنی، جنس، سن، تحصیلات و سابقه شکستگی، نوع استخوان دراز دچار شکستگی و دریافت مواد مغذی مخصوصاً روی، بین گروه ها وجود نداشت. تغییر در میانگین دریافت مواد مغذی در طول مطالعه نیز معنی دار نبود. بررسی رادیوگرافی استخوان توسط متخصص رادیولوژی نشان دهنده تفاوت معنی دار در تشکیل کال استخوانی و ترمیم شکستگی بین دو گروه مورد و شاهد بود (05/0P<). تشکیل کال استخوانی و ترمیم شکستگی استخوان درگروه مورد در 80% افراد و در گروه شاهد در 50% افراد مشاهده شد. تفاوت معنی داری در تسریع ترمیم شکستگی انواع استخوان های دراز مشاهده نشد. نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مصرف مکمل روی به مدت 60 روز باعث تسریع ترمیم شکستگی استخوان می شود و با توجه به این نکته که تاکنون دارویی به منظور تسریع ترمیم شکستگی استخوان شناسایی نشده است، مکمل روی می تواند روش درمانی مفیدی در این گروه از بیماران باشد.
واژه‌های کلیدی: مکمل روی، ترمیم شکستگی، تشکیل کال استخوانی، استخوان های دراز
دریافت: 1387/10/23 | پذیرش: 1396/11/29 | انتشار: 1396/11/29

Mahdavi roshan M, Sadighi A, Sadeghpour AR, Moradi A, Mahboob S, Karimi F et al . Effect of Zinc Supplementation on Fracture Healing of Long bones. pajoohande 2008; 13 (4) :307-314

مهدوی روشن مرجان، صدیقی دکتر علی، صادقپور دکتر علیرضا، مرادی دکتر امین، محبوب سلطانعلی، کریمی دکتر فاطمه و همکاران.. تأثیر مکمل یاری روی بر ترمیم شکستگی استخوان های دراز. پژوهنده. 1387; 13 (4) :307-314