دانشگاه علوم پزشکی بابل ، mahmoud_baradaran2@ yahoo.com
چکیده: (12468 مشاهده)
سابقه و هدف: بزرک (دانه کتان) دارای مقادیر زیادی از اسیدهای چرب امگا 3 می باشد و گمان می رود نقش مهمی در کاهش چربی های سرم داشته باشند. این مطالعه به منظور تعیین اثر آن بر روی چربی های سرم اجرا شد. مواد و روش ها: چربی خون در 56 بیمار هایپرلیپیدمیک قبل و بعد از مصرف خوراکی بزرک (با مقدار 6 گرم در روز به صورت بیسکویت همراه با یک رژیم غذایی ساده در طی 3 ماه) اندازه گیری گردید. نتایج با استفاده از نرم افزارSPSS و آزمون test Paired-t مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: 56 بیمار (19 مرد و 37 زن) با میانگین سنی 9/6±2/56 مطالعه شدند. کاهش 2/10% کلسترول، 35% تری گلیسیرید، 8/18% LDL به لحاظ آماری معنی دار بود (در همه موارد 001/0< P). کاهـش 45/1 درصدی سطح HDL معنی دار نبـود. کاهش نسبتChol/HDL و هم چنین LDL/HDLنیز به لحاظ آماری معنی دار بود (به ترتیب 01/0< P و 001/0< P). نتیجه گیری: پودر بزرک همراه با رژیم ساده غذایی، سطح چربی های خون را به صورت واضحی کاهش می دهد بنابراین توصیه می شود که روزانه 6 گرم از دانه کتان (بزرک) به عنوان مکمل رژیم ساده غذایی، جهت کاهش چربی های خون استفاده شود.
جلالی دکتر فرزاد، حاجیان دکتر کریم الله، برادران دکتر محمود، مقدم نیا دکتر علی اکبر. بررسی اثر دانه کتان (بزرک) بر سطح چربی های خون . پژوهنده. 1387; 13 (2) :107-113