:: جلد 10، شماره 1 - ( فروردين 1384 ) ::
محمدرضا مسعودی نژاد*، مجتبی خطیبی
سابقه و هدف: متیل ترشری بوتیل اتر (MTBE) یک ماده اکسیژن دار کننده و افزودنی به بنزین است. این ماده باعث اختراق بهتر سوخت شده و در نتیجه زمینه کاهش آلودگی هوا از ترکیبات آلی سرب دار را فراهم می نماید. نشت ترکیبات بنزین حاوی ماده فوق از طریق مخازن زیرزمینی موجود در پمپهای بنزین می تواند باعث آلودگی مخازن آبهای زیرزمینی و چاههای آب قابل شرب در شهرها شود. هدف از این تحقیق تعیین میزان آلودگی آب های زیرزمینی شهر تهران به MTBE بود. مواد و روش ها: در ابتدا، با شناسایی جایگاه های پمپ بنزین و تطبیق محل جغرافیایی آب با نقشه های توپوگرافی و چینه شناسی، چاههای عمیق در معرض خطر آلودگی به MTBE مشخص شدند. با نمونه برداری از محل پمپاژ آب این چاه ها مقدار MTBE آنها به روش کروماتوگرافی گازی تعیین گردید. در صورت آلوده بودن چاه از محل مصرف هر حوزه چاهی نمونه دیگری مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: از 348 حلقه چاه مورد بررسی، 55 حلقه در معرض خطرآلودگی به MTBE بودند. مقادیر قابل اندازه گیری از MTBE در شش چاه وجود داشت. در بررسی نمونه های گرفته شده از حوزه مصرف چاههای فوق، آلودگی به MTBE مشاهده نشد. نتیجه گیری و توصیه ها: آزمایشات دوره ای MTBE از کلیه مناطق در معرض خطر توسط شرکت آب و فاضلاب استان تهران برای حفاظت از کیفیت آب آشامیدنی این شهر امری لازم و حیاتی به شمار می آید.
واژه‌های کلیدی: MTBE، مخازن آب های زیرزمینی، پمپ بنزین، کرواتوگرافی گازی

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/12 | انتشار: 1396/12/12

مسعودی نژاد محمدرضا، خطیبی مجتبی. بررسی احتمال آلودگی آب های زیرزمینی شهر تهران به متیل تر‌شری بوتیل اتر (MTBE) در سال 1381. پژوهنده. 1384; 10 (1) :9-15

جلد 10، شماره 1 - ( فروردين 1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها