:: جلد 12، شماره 4 - ( مهر- آبان 1386 ) ::
استئاتوز کبدی در بیماران مبتلا به عفونت مزمن با ویروس هپاتیت B
دکتر محمد میناکاری* ، دکتر مهسا مولایی ، کتر حمید محقق محقق شلمانی ، دکتر امیر هوشنگ محمد علیزاده ، دکتر نصرت الله نادری ، کتر رضا مشایخی ، دکتر محمد رضا زالی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، article@rcgld.org
سابقه و هدف: استئاتوز کبدی و عفونت مزمن با ویروس هپاتیت B از علل شایع بیماری‌های مزمن کبدی در ایران به شمار می روند. ارتباط بین هپاتیت‌های ویروسی و استئاتوز در مطالعات مختلفی در دنیا بررسی و اثبات شده است. در مورد هپاتیتC عواملی مثل ژنوتیپ ویروس و شاخص‌های متابولیک خود بیمار در بروز و شدت استئاتوز نقش دارند. اما در مورد همراهی هپاتیت B و استئاتوز، مطالعات محدودی انجام شده و نقش عوامل مربوط به میزبان در ایجاد استئاتوز در این بیماران بیش تر بوده است. تاکنون در کشور ما، مطالعه‌ای درباره هم زمانی استئاتوز و هپاتیتB انجام نشده و با توجه به شیوع بالای این دو بیماری، بررسی ارتباط آن ها ضروری است. مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی 71 بیمار با عفونت مزمن ویروس هپاتیت B تحت بیوپسی کبد قرار گرفتند. 41 بیمار (7/57%) بدون استئاتوز کبدی و 30 بیمار (3/42%) دارای استئاتوز قابل ملاحظه بودند. عوامل مختلف مربوط به میزبان و ویروس در دو گروه مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. یافته ها: از نظر سن و جنسیت در دو گروه اختلاف معنی‌داری وجود نداشت. از عوامل مربوط به میزبان‌، میانگین BMI و قند خون ناشتا و کلسترول و تری گلیسیرید و GGT سرم در گروه دارای استئاتوز به طور معنی داری بیش تر از گروه بدون استئاتوز بود (05/0< P ). دو گروه از نظر میانگین ALK-P, ALT, AJT ، فاقد تفاوت معنی‌دار بودند. همچنین از نظر فراوانی عوامل ویروسی نظیر مثبت بودنHBeAg، میانگین viral load و میانگین Stage فیبروز کبد در دو گروه اختلاف معنی‌داری نداشت. نتیجه گیری: به نظر می‌رسد عوامل مربوط به میزبان شامل قندخون، کلسترول و تری گلیسیرید و GGT و BMI با وجود استئاتوز در زمینه عفونت مزمن با ویروس هپاتیت B همراهی داشته باشند ولی عوامل ویروسی بررسی شده HBeAg و viral Load چنین همراهی را نشان نمی دهند. توصیه می‌شود در مطالعات بعدی نقش عوامل ویروسی دیگر مثل ژنوتیپ ویروسی و نیز ارتباط استئاتوز کبدی با سیر بیماری و پاسخ به درمان هپاتیت مزمن B نیز بررسی شود.
واژه‌های کلیدی: استئاتوز، ویروس هپاتیت B، بیماری مزمن کبدی
دریافت: 1387/7/17 | پذیرش: 1396/12/7 | انتشار: 1396/12/7

Minakri M, Molaie M, Mohaghegh Shalmani H, MohammadAlizadeh AH, Naderi N, Mashayekhi R et al . Liver Steatosis and Chronic Hepatitis-B Infection: Viral and Host Risk Factors. pajoohande 2007; 12 (4) :313-318

میناکاری دکتر محمد، مولایی دکتر مهسا، محقق شلمانی کتر حمید محقق، محمد علیزاده دکتر امیر هوشنگ، نادری دکتر نصرت الله، مشایخی کتر رضا و همکاران.. استئاتوز کبدی در بیماران مبتلا به عفونت مزمن با ویروس هپاتیت B. پژوهنده. 1386; 12 (4) :313-318