:: جلد 11، شماره 7 - ( فروردين 1385 ) ::
پروین یاوری*، میر احمد موسوی زاده، بهبود صدرالحفاظی، رضا خدابخشی، یداله محرابی، حسین مدنی، جلال الدین خوشنویس
سابقه و هدف: سرطان پستان اولین سرطان رایج و مهم ترین علت مرگ ناشی از سرطان ها در زنان ایرانی است. براساس شواهد و گزارش های قبلی، میزان بروز این بیماری در بین زنان ایرانی به طور وسیعی در حال افزایش است. لذا شناسایی عوامل خطرساز و نقش احتمالی آن ها در ابتلا به این نوع سرطان از اهمیت به سزایی برخوردار است. این تحقیق به منظور تعیین نقش عوامل خطرساز مرتبط با سرطان پستان در زنان مراجعه کننده به بیمارستان شهدای تجریش تهران انجام شده است.مواد و روش ها: در این مطالعه مورد- شاهدی تعداد 303 نفر از زنان مبتلا به سرطان پستان با تایید آسیب شناسی که در سال 1383 جهت پیگیری و انجام رادیوتراپی به بیمارستان شهدای تجریش مراجعه کرده بودند (گروه مورد) و 303 نفر از زنان بدون سرطان پستان مراجعه کننده به سایر بخش های بیمارستان فوق (گروه شاهد) مورد بررسی قرار گرفتند. داده های جمعیت شناختی، باروری، شیردهی، نوع و مدت مصرف قرص های ضد بارداری و هورمون درمانی، سابقه خانوادگی سرطان پستان، یائسگی و نظایر آن ها طی مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه گردآوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با به کارگیری آزمون مجذور کای، نسبت های شانس با حدود اطمینان 95 درصد و نیز رگرسیون لجستیک انجام گرفت.یافته ها: میانگین و انحراف معیار سنی در گروه مورد و شاهد به ترتیب 48.8±9.8 و 50.2±11.1 )دامنه 24 تا 84) سال بود. در رگرسیون چند متغیره لجستیک، متغیرهای وضعیت تاهل CI:1.5-64.16)، (OR=9.82، سابقه رادیوگرافی از قفسه سینه در فاصله سن بلوغ تا سی سالگی CI:1.08-2.58)، (OR=1.67، تعداد تولدهای زنده، سن زنان در اولین تولد زنده، وضعیت یائسگی CI:2.36-5.30)، (OR=3.59 و استفاده از قرص های ضد بارداری CI:1.32-2.81)، (OR=1.96 در سطح 95 درصد معنی دار و عوامل خطر مهم برای سرطان پستان شناخته شده اند.نتیجه گیری: با توجه به این که در مدل نهایی، متغیرهای وضعیت تاهل (مجرد بودن)، داشتن سابقه خانوادگی، سابقه رادیوگرافی از قفسه سینه قبل از 30 سالگی، تعداد کم تولد زنده، سن بالای مادر در اولین تولد زنده، یائسگی و مصرف قرص ضد بارداری به عنوان عوامل خطرساز مهم برای سرطان پستان شناخته شدند، توصیه می شود که افراد دارای این نوع عوامل خطر نسبت به مراقبت های لازم برای تشخیص زودرس از جمله خودآزمایی پستان به موقع اقدام کنند.
واژه‌های کلیدی: سرطان پستان، عوامل خطرساز، زنان ایرانی

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/9 | انتشار: 1396/12/9

یاوری پروین، موسوی زاده میر احمد، صدرالحفاظی بهبود، خدابخشی رضا، محرابی یداله، مدنی حسین و همکاران.. بررسی عوامل خطرساز مرتبط با سرطان پستان در زنان مراجعه کننده به بیمارستان شهدای تجریش تهران در 1383. پژوهنده. 1385; 11 (7) :9-15

جلد 11، شماره 7 - ( فروردين 1385 ) برگشت به فهرست نسخه ها