:: جلد 6، شماره 3 - ( تير 1380 ) ::
مرتضی صافی، حسین وکیلی، کیمیا غزنوی*، محمدحسن نمازی، حبیب اله سعادت، ناصر ولائی
سابقه و هدف: با توجه به روند روبه افزایش آنژیوپلاستی عروق کرونر با استنت و تفاوتهایی که در مورد تاثیر رژیم های درمانی قرص تیکلوپیدین در جلوگیری از بروز ترومبوز استنت وجود دارد و به منظور مقایسه اثر دو رژیم درمانی تیکلوپیدین پس ازStent PTCA ، این تحقیق بر روی مراجعین بیمارستان شهید مدرس طی سالهای 79-1377 انجام شد.مواد و روش ها: تحقیق به روش کارآزمایی بالینی برروی 145 بیمار انجام گرفت. بیماران علامت دار با بیماری عروق کرونر که براساس شواهد آنژیوگرافیک، آناتومی مناسب جهت آنژیوپلاستی و کارگذاشتن استنت داشتند، وارد مطالعه و بیماران دچار سندرمهای حاد کرونری (شامل AMI و آنژین صدری ناپایدار) و کسانی که از 48 ساعت قبل از عمل آسپرین یا تیکلوپیدین دریافت نکرده بودند از مطالعه خارج شدند. بیماران برحسب مراجعه مستمر و به طور تصادفی به 2 گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. در گروه شاهد، قرص تیکلوپیدین 500 میلی گرم روزانه به مدت 4 هفته پس از Stent PTCA و در گروه مورد تیکلوپیدین 500 میلی گرم روزانه به مدت 1 هفته و سپس 250 میلی گرم روزانه به مدت 3 هفته پس از Stent PTCA تجویز و تاثیر این دو رژیم در پیشگیری از ترومبوز استنت براساس ایجاد درد جدید در قفسه سینه بیمار، تغییرات ST-T و تشخیص قطعی آنژیوگرافیک مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: در گروه شاهد 60 بیمار و در گروه مورد 85 بیمار بررسی شدند. هر دو گروه از نظر سن، جنس، نوع، سایزرگ، نوع رگ هدف،. محل استنت، سایز استنت، نوع استنت، تعداد استنت، شدت تنگی اولیه و Initial & final TIMI مشابه بودند. در گروه شاهد 2 مورد ترومبوز حاد استنت بروز کرد و در گروه مورد عارضه فوق مشاهده نشد. در هر دو بیمار با ترومبوز حاد استنت، شدت تنگی اولیه رگ هدف، بیش از 90درصد و سایز رگ کمتر از 3 میلی متر، پیچیدگی بیش از یک ساده بود و Initial TIMI FLOW II داشتند و نوع استنت Wictor و طول استنت 20-15 میلی متر بوده و هر دو بیمار مرد بودند. نتیجه گیری و توصیه ها: دوز کمتر قرص تیکلوپیدین ( 250میلی گرم روزانه) در پیشگیری از بروز ترومبوز استنت مشابه دوز 500 میلی گرم عمل می کند و می توان پس از Stent PTCA رژیم فوق رابه بیمار تجویز نمود. پیشنهاد می شود که نخست این مطالعه در نمونه های بیشتر و به صورت یک مطالعه در چند مرکز جهت بررسی عوامل مداخله گر در بروز ترومبوز استنت صورت گیرد و همچنین مطالعه ای بر روی عوارض تیکلوپیدین به هنگام کاهش دوز دارو (250 میلی گرم روزانه) انجام شود.
واژه‌های کلیدی: Ticlopidine، Stent thrombosis، Stent PTCA

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1397/1/26 | انتشار: 1397/1/26

صافی مرتضی، وکیلی حسین، غزنوی کیمیا، نمازی محمدحسن، سعادت حبیب اله، ولائی ناصر. مقایسه اثر دو رژیم درمانی قرص تیکلوپیدین در پیشگیری از بروز ترومبوز حاد و تحت حاد استنت در بیماران پس از آنژیوپلاستی عروق کرونر با استنت. پژوهنده. 1380; 6 (3) :9-15

جلد 6، شماره 3 - ( تير 1380 ) برگشت به فهرست نسخه ها