:: جلد 6، شماره 4 - ( مهر 1380 ) ::
سعید قوام زاده*، مسعود کیمیاگر، آزاده امین پور
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی- درمانی ارومیه
سابقه و هدف: برنامه پایش رشد به عنوان راهکار ارزشمندی برای از میان برداشتن سوء تغذیه پروتیین- انرژی به ویژه در کشورهای کمتر توسعه یافته به شمار می آید. با توجه به این واقعیت که وضعیت تغذیه‌ای کودکان زیر پنج سال تا حدود زیادی به دانش و رفتار تغذیه‌ای مادرانشان بستگی دارد، و این نیز به نوبه خود متاثر از آموزش های ارایه شده در برنامه پایش رشد می باشد، این بررسی جهت تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد تغذیه‌ای مادران مراجعه کننده به مراکز و خانه های بهداشت شهرستان ارومیه جهت شرکت دادن فرزندانشان در برنامه پایش رشد طراحی شده و در تابستان سال 1375 به اجرا در آمد. مواد و روش ها: در این مطالعه که به صورت توصیفی و مقطعی انجام گرفت، 80 مادر مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهری و 135 مادر مراجعه کننده به خانه های بهداشت روستایی بطور تصادفی انتخاب گردیدند. اطلاعات مورد نیاز با به کارگیری پرسشنامه جمع آوری گردید. یافته ها: تحقیق نشان داد 38.8 درصد از مادران شهری و 15.6 درصد از مادران روستایی از آگاهی اندکی درباره پایش رشد کودکانشان برخوردارند. همچنین 14درصد مادران شهری و 86.7 درصد مادران روستایی، پایش رشد کودک را از اولین ماه زندگی کودکانشان آغاز کرده بودند. 85 درصد مادران شهری و 96.3 درصد مادران روستایی، پایش رشد را کاری سودمند برای فرزند خود به شمار می آوردند. نتیجه گیری و توصیه ها: اجرای برنامه پایش رشد از نظر ایجاد تغییرات رفتاری مناسب در مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی و نیز خانه های بهداشت روستایی ارومیه، فاصله نسبتا زیادی با انتظارات نظری از این برنامه داشته است. در پایان پیشنهاد شده است که برای پدید آوردن انگیزه در مادران سیستم نظارت و سرپرستی برنامه پایش رشد باید منظم تر و کارآتر عمل نماید.
واژه‌های کلیدی: پایش رشد کودکان، آگاهی، نگرش و عملکرد مادران، خوراکیاری، از شیرگیری

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1397/1/21 | انتشار: 1397/1/21

قوام زاده سعید، کیمیاگر مسعود، امین پور آزاده. ارزیابی آگاهی، نگرش و عملکرد مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی و خانه های بهداشت ارومیه درباره برنامه پایش رشد کودکان در سال 1375. پژوهنده. 1380; 6 (4) :9-15

جلد 6، شماره 4 - ( مهر 1380 ) برگشت به فهرست نسخه ها