:: جلد 6، شماره 5 - ( دى 1380 ) ::
میمنت حسینی*، حمید صادقی مقدم، سعاد محفوظ پور، ترانه استکی، پرویز کمالی
سابقه و هدف: با توجه به شیوع و روند رو به افزایش دیابت و اهمیت نحوه مراقبت های از خود و عوارض شناخته شده عدم مراقبت از خود، این تحقیق روی بیماران دیابتی نوع I مراجعه کننده به کلینیکهای دیابت استان سمنان درسال 78-1377 انجام گرفت.مواد و روشها: تحقیق به روش توصیفی روی کلیه افراد تحت مراقبت که سن بیش از 14 سال داشته و هیچکدام به زخم ناشی از دیابت و یا بیماری مزمن دیگری که نیازمند پیروی از رژیم غذایی خاص باشد مبتلا نبوده و از لحاظ جسمی و روحی قادر به شرکت در پژوهش بودند، انجام گردید. خصوصیات فردی بیماران، مشخصات بیماری و دوره درمان و نحوه مراقبت از خود در زمینه نحوه تزریق انسولین، مراقبت از پا و الگوی مواد غذایی توسط یک فرم اطلاعاتی بررسی و با توجه به امتیازات آنها در سه گروه مطلوب (خوب)، متوسط و ضعیف طبقه بندی گردید. پایایی و روایی ابزار گردآوری داده به روش اعتبار محتوی و آزمون مجدد با استفاده از تجزیه و تحلیل موردی برای پرسشنامه و مشاهده همزمان با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون در مورد چک لیست نحوه مراقبت از خود تایید گردید.یافته ها: تحقیق روی تعداد 36 بیمار واجد شرایط (41.7% مرد و 58.3% زن) با میانگین سنی 28.4±7.9 سال، که مدت 8.5±4.8 سال از ابتلا به بیماری آنها گذشته بود، انجام گردید. مراقبت مطلوب، 57.1 درصد در زمینه تزریق یک نوع انسولین، 53.3 درصد در زمینه تزریق دو نوع انسولین، 55.6 درصد در مورد مراقبت از پا و 47.2 در زمینه انرژی روزانه وجود داشت.نتیجه گیری و توصیه ها: به طور کلی نحوه مراقبت مطلوب در بیماران دیابتی مورد مطالعه به ویژه در زمینه الگوی مصرف موادغذایی در سطح پایینی می باشد، لذا با توجه به عوارض شناخته شده ناشی از مراقبت کم از خود دراین بیماران تحقیق تحلیلی برای شناخت علل و تحقیق تجربی بمنظور بررسی بهترین مداخله برای ارتقای نحوه مراقبت از خود در بیماران دیابتی، توصیه می گردد.
واژه‌های کلیدی: دیابت نوع I، مراقبت از خود

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1397/1/20 | انتشار: 1397/1/20

حسینی میمنت، صادقی مقدم حمید، محفوظ پور سعاد، استکی ترانه، کمالی پرویز. بررسی نحوه مراقبت از خود بیماران دیابتی نوع I مراجعه کننده به کلینیکهای دیابت استان سمنان، 78-1377. پژوهنده. 1380; 6 (5) :9-15

جلد 6، شماره 5 - ( دى 1380 ) برگشت به فهرست نسخه ها