:: جلد 6، شماره 6 - ( دى 1380 ) ::
بررسی قدرت سی تی اسکن کرونال محدود در تشخیص سینوزیت مزمن
مهدی خواجوی، مختوم شهنازی، لطیف گچکار، محمدابراهیم یارمحمدی*
سابقه و هدف: سینوزیت مزمن با شیوع بالا یکی از مشکلات تشخیصی و درمانی در دنیای پزشکی امروز می باشد. در بعضی از گزارشات، سی تی اسکن کرونال محدود به عنوان یک روش تشخیصی برای سینوزیت مطرح شده است. به دلیل عدم وجود تجربه ای در این زمینه در کشور و به منظور تعیین قدرت سی تی اسکن کرونال محدود در تشخیص سینوزیت مزمن این تحقیق انجام شد. مواد و روش ها: تحقیق به روش کارآزمایی بالینی از نوع تشخیصی انجام گرفت. بیمارانی که سابقه علائم بالینی سینوزیت به مدت بیشتر از سه ماه داشتند، به عنوان مبتلایان به سینوزیت مزمن تلقی شدند و به مدت چهار هفته تحت درمان دارویی قرار گرفتند. بیمارانی که بعد از علائم درمان، همچنان سینوزیت را داشتند، به عنوان مورد، انتخاب شدند. ازهمه بیماران سی تی اسکن کرونال کامل انجام شد. و برشهای شماره 2 و 5 و 7 و 18 که در تمامی بیماران به ترتیب از سینوس فرونتال، ماگزیلا، اتمویید و اسفنویید عبور می کردند به عنوان سی تی اسکن کرونال محدود انتخاب شدند و نتایج سی تی اسکن کرونال محدود ثبت گردید، همچنین نتایج سی تی اسکن کرونال کامل به عنوان استاندارد طلایی ثبت شد.PPV وNPV مربوط به سی تی اسکن کرونال محدود در کلیه سینوزیتها و همچنین به تفکیک در سینوزیتهای چهارگانه تعیین شد. یافته ها: تحقیق روی 53 نفر با میانگین سنی 13.5± 32.4 انجام گرفت.PPV در کل سینوزیتها 91.9% وNPV در کل سینوزیتها 68.8% بود. برای سینوزیت مزمن ماگزیلا PPV برابر 89% و NPV برابر 68% بود و برای سینوزیت مزمن اتموئید به ترتیب 82.6% و 86.7 بود. همچنین سینوزیت مزمن فرونتال از PPV 77.8% و NPV 100% برخوردار بود. برای سینوزیت مزمن اسفنویید PPV برابر 90% وNPV برابر 95.3% بود. نتیجه گیری و توصیه ها: سی تی اسکن کرونال محدود نمی تواند جایگزین مناسبی برای سی تی اسکن کرونال کامل باشد.
واژه‌های کلیدی: سینوزیت مزمن، سی تی اسکن کرونال محدود، سی تی اسکن کرونال کامل

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1397/1/15 | انتشار: 1397/1/15

خواجوی مهدی، شهنازی مختوم، گچکار لطیف، یارمحمدی محمدابراهیم. بررسی قدرت سی تی اسکن کرونال محدود در تشخیص سینوزیت مزمن. پژوهنده. 1380; 6 (6) :9-15

جلد 6، شماره 6 - ( دى 1380 ) برگشت به فهرست نسخه ها