:: جلد 6، شماره 6 - ( دى 1380 ) ::
بررسی تاثیر PESA بر پارامترهای اسپرم بیماران آزواسپرمی تحت درمان میکرواینجکشن
سیدجلیل حسینی، حمید شافی*، لیلی کریمیان
سابقه و هدف: با توجه به روند رو به افزایش استفاده از PESA و نگرانی های موجود در مورد تاثیر آن بر روی پارامترهای اسپرم و به منظور تعیین تاثیر PESA های مکرر بر پارامترهای اسپرم بیماران آزواسپرمی، این تحقیق روی بیماران مبتلا به آزواسپرمی در سالهای 79-1377 در پژوهشکده رویان انجام گرفت. مواد و روشها: تحقیق به روش کارآزمایی بالینی از نوع مقایسه قبل و بعد روی 244 بیمار انجام گرفت. بیماران با تشخیص قطعی آزوسپرمی در صورت عدم موفقیت در اخذ اسپرم و یا PESA اول، این عمل برای بار دوم، سوم و حتی چهارم انجام شده است. تاثیر PESA بر روی تعداد اسپرم، درصد تحرک و موروفولوژی اسپرم بررسی و با آمارهpaired t-test مورد قضاوت قرار گرفت. یافته ها: در طی مدت بررسی تعداد 405 بیمار مبتلا به آزو اسپرمیبا میانگین سنی 34.6±6.8 سال و مدت ناباروری 8.8±5.8 سال مورد بررس قرار گرفتند. در نمونه های فوق تعداد 517 مورد PESA انجام شد که 326 مورد (63.1%) آن درمانی و بقیه تشخیصی بودند. در این بین در 244 مورد PESA متعدد (4-2 بار) صورت پذیرفت به طوری که 180 نفر 2 بار، 52 نفر 3 بار و 12 نفر 4 بار تحت PESA قرار گرفتند. با توجه به یافته ها، به جز درصد تحرک در PESA های اول و دوم (P<0.005) و اول و سوم (P<0.002) در بقیه موارد اختلاف معنی داری مشهود نبود.نتیجه گیری و توصیه ها: انجام PESA متعدد جهت اخذ اسپرم در بیماران مبتلا به آزواسپرمی منجر به کاهش تعداد اسپرم یا تغییر در موروفولوژی آنها نمی گردد. البته کاهش در درصد تحرک اسپرمها مشاهده شده است. با توجه به اینکه PESA یک روش ساده و بی خطر بوده و به بیهوشی نیاز نداشته و از طرف دیگر باعث انسداد کامل اپیدیدیم نمی گردد، انجام آن جهت میکرواینجکشن در یک بیمار توصیه می شود.
واژه‌های کلیدی: PESA، آزواسپرمی، میکرواینجکشن

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1397/1/15 | انتشار: 1397/1/15

حسینی سیدجلیل، شافی حمید، کریمیان لیلی. بررسی تاثیر PESA بر پارامترهای اسپرم بیماران آزواسپرمی تحت درمان میکرواینجکشن. پژوهنده. 1380; 6 (6) :9-15

جلد 6، شماره 6 - ( دى 1380 ) برگشت به فهرست نسخه ها