:: جلد 7، شماره 2 - ( تير 1381 ) ::
علی درخشان*، معصومه محکم
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
سابقه و هدف: در اکثر نقاط دنیا از سندرم همولیتیک اورمیک به عنوان شایع ترین علت نارسایی حاد کلیه در شیرخواران و کودکان کوچک نام برده می شود. در کشور ما با وجود شیوع بیماری در کودکان، مطالعات چندانی در مورد آن صورت نگرفته است و آمار دقیقی موجود نمی باشد. لذا به منظور تعیین موارد سندرم همولیتیک اورمیک در کودکان ،این تحقیق روی مراجعین به بیمارستانهای آموزشی شیراز طی سالهای 77-1367 انجام گرفت. مواد و روش ها: این تحقیق به روش مطالعه داده های موجود بر روی پرونده 80 کودک که با تشخیص سندرم همولیتیک اورمیک در بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بستری بوده‌اند، انجام شده است. اطلاعات مربوط به علایم بالینی، یافته های آزمایشگاهی، درمان، عوارض و پیش آگهی بیماران از پرونده ها استخراج و مورد ارزیابی آماری قرار گرفت. یافته ها: سن کودکان بین سه ماه تا 14 سال (میانگین 2.29±2.38 سال) بود. 45 نفر پسر و 35 نفر دختر بودند. 74 نفر مبتلا به نوع کلاسیک بیماری (بیماری به دنبال اسهال) و 6 نفر (7.5%) مبتلا به نوع غیر کلاسیک بیماری بودند. رنگ پریدگی در 100%، کاهش و یا قطع جریان ادرار در 70% کاهش سطح هوشیاری در 35% و تشنج در 24% بیماران گزارش شد. طول مدت اسهال تا بروز علایم بالینی بطور متوسط 6.5 روز بوده است. سایر یافته های بالینی و آزمایشگاهی در زمان مراجعه عبارت بودند از: پتشی و پورپورا (11%)، یرقان (4%)، افزایش فشارخون (16%) کم خونی (100%)، افزایش اوره و کراتینن (100%)، کاهش پلاکت ها (87.5%)، لکوستیوز (59%)، هیپوناترمی(52.5%) ، هیپوکالمی (65%)، هیپرکالمی (14%)، کاهش آلبومین (70%) و افزایش آنزیم های کبدی(14%) . تمام کودکان بین 14-1 بار پلاسمای تازه منجمد شده دریافت نموده بودند و 70% کودکانبه طور متوسط 6.4 روز دیالیز شده بودند. کولونوسکوپی در 6 کودک با اسهال طولانی به نفع کولیت با غشای کاذب بوده است. دو کودک مبتلا به گانگرن روده، 9 کودک درجاتی از نارسایی کلیوی، یک کودک وابسته به دیالیز و 6 کودک جهت کنترل فشارخون نیاز به دارو داشته‌اند، میزان مرگ و میر 15% بوده و اسهال طولانی، کاهش یا فقدان ادرار و نیاز به دیالیز عوامل موثر در آن گزارش شدند. نتیجه گیری و توصیه ها: سندرم همولیتیک اورمیک از بیماری های مهم طب کودکان می باشد که متاسفانه می تواند عوارض شدید و مهلکی را در پی داشته باشد. علایم بالینی و آزمایشگاهی و عواقب این بیماری در مطالعه ما با سایر مطالعات در کشورهای دیگر همخوانی دارد.
واژه‌های کلیدی: سندرم همولیتیک اورمیک، نارسایی حاد کلیه، تظاهرات بالینی، عوارض، کودکان

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/26 | انتشار: 1396/12/26

درخشان علی، محکم معصومه. بررسی موارد سندرم همولیتیک اورمیک کودکان در بیماستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، 77-1367. پژوهنده. 1381; 7 (2) :9-15

جلد 7، شماره 2 - ( تير 1381 ) برگشت به فهرست نسخه ها