تاثیر مصرف اسیدهای چرب امگا 3؛ ویتامین C و توام آنها بر لیپوپروتیین ها و مالون دی آلدیید در افراد مبتلا به هیپرلیپیدمی
|
فرزاد شیدفر*، سیدرضا میری، کشاورز سیدعلی، جلالی محمود، محمدرضا اشراقیان، شهین یاراحمدی شهین |
گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی ایران |
|
چکیده: (22579 مشاهده) |
سابقه و هدف: کنترل هیپرلیپیدمی در بیماران قلبی- عروقی از اهمیت زیادی برخوردار است. اسیدهای چرب امگا 3 اثرات بارزی روی کاهش تری گلیسیرید، ترومبوز و آریتمی دارند اما باعث افزایشLDL می شوند. با توجه به اثر ویتامینC روی کاتابولیسمLDL و القای گیرنده های LDL روی کبد، این مطالعه با هدف بکارگیری توام اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامینC برای کاهشLDL ، بهبود سایر لیپیدهای خون، مالون دی آلدیید (MDA) و همچنین مقایسه آن با اثرات هر کدام از این مکمل ها به تنهایی، روی افراد مبتلا به هیپرلیپیدمی در دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 80-1379 انجام شد. مواد و روش ها: پژوهش حاضر با روش کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور بر روی 68 بیمار هیپرلیپیدمی کلسترول تام (TC) و تری گلیسیرید (TG) بیش از 200 mg/dl صورت پذیرفت. افراد بطور تصادفی به 4 گروه دریافت کننده 500 میلی گرم ویتامین C،1 گرم امگا 3، 500 میلی گرم ویتامین1+C گرم امگا 3 و شاهد تقسیم و به مدت 10 هفته این مکمل ها را مصرف کردند. نمونه های خون ناشتا در شروع و پایان هفته دهم جمع آوری گردید.HDL, LDL, TC, TG سرم به روش آنزیمی،MDA و ویتامینC خون به روش کلریمتری محاسبه شد. داده ها توسطANOVA ، paired t-test، کای دو وrepeated measurement آنالیز شدند. یافته ها: الگوی مصرف مواد غذایی، وضعیت اقتصادی اجتماعی و آنترپومتریک تغییر معنی داری در طی مطالعه نداشت. افزایش معنی داری در مقدار ویتامینC خون در گروه ویتامین p<0.001 C و گروه ویتامین +C امگا (p<0.02) 3 در پایان هفته دهم نسبت به شروع مطالعه و همچنین در پایان هفته دهم در گروه ویتامین+C امگا 3 نسبت به گروه شاهد (p<0.001) وجود داشت.TG سرم در پایان هفته دهم در گروه امگا 3، کاهش معنی دار در مقایسه با گروه شاهد (p<0.01) و در مقایسه با ابتدای مطالعه (p<0.002) داشت. درگروه ویتامین C در پایان هفته دهم کاهش معنی دار در کلسترول تام(p<0.0004) و (p<0.01) MDA نسبت به ابتدای مطالعه و افزایش معنی دار در مقدار ویتامینC خون نسبت به گروه شاهد (p<0.01) و کاهش معنی دار در MDA در پایان مطالعه در مقایسه با گروه امگا 3،(p<0.03) وجود داشت. در پایان مطالعه در گروه امگا 3 میزان TG/HDL نسبت به ابتدای مطالعه و همچنین نسبت به گروه شاهد کاهش معنی دار (p<0.04) داشت. نتیجه گیری و توصیه ها: اگر چه تجویز توام اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامینC تاثیر مفیدی روی وضعیت لیپیدی بیماران مبتلا به هیپرلیپیدمی نداشت اما مقدار 1 گرم اسید چرب امگا 3 خالص، به مدت 10 هفته، ماده مغذی موثری برای کاهش TG در افراد مبتلا به هیپرلیپیدمی است بدون آنکه باعث افزایشLDL و MDA شود. |
|
واژههای کلیدی: اسیدهای چرب امگا 3، ویتامین C، تری گلیسیرید، کلسترول تام، LDL، HDL، مالون دی آلدیید |
|
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
پزشکی دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1397/3/1 | انتشار: 1397/3/1
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|