:: جلد 7، شماره 3 - ( مهر 1381 ) ::
سالک سالک*، علی اکبر ولایتی، محمدرضا مسجدی، رحیم تقی زاده اصل، کیومرث قاضی سعیدی
سابقه و هدف: نظر به اینکه استراتژی درمان با نظارت مستقیم (DOTS) به عنوان یک راه کار موثر در درمان بیماری سل از طرف سازمان جهانی بهداشت معرفی شده است و به منظور بررسی تاثیر اجرای این روش در قالب نظام شبکه های بهداشتی درمانی کشور (PHC)، این طرح توسط مرکز پژوهشی، آموزشی و درمانی سل و بیماریهای ریوی، در شهرستان ورامین از سال 1375 تا پایان نیمه اول سال 1377 (به مدت 30 ماه) به اجرا در آمد. مواد و روش ها: این تحقیق به روش نیمه تجربی(quasi experimental, non-equivalent group, post-test only) انجام شد. بر این اساس کلیه مراجعین به مراکز دولتی و خصوصی که بیش از 3 هفته سرفه داشتند، جهت آزمایش مستقیم خلط از نظر باسیل اسید فست (AFB) به روش رنگ آمیزی زیل نلسون به آزمایشگاه سل شهرستان معرفی می شدند و پس از تشخیص، موارد مبتلا ثبت و در نزدیکترین مرکز بهداشتی ـ درمانی یا خانه بهداشت به محل سکونت بیمار تحت درمان با نظارت مستقیم (DOTS) قرار می گرفتند. پیگیری موارد تماس و سیر درمان بیماری (اسمیر خلط ماه دوم، سوم، پنجم و خاتمه درمان) از طریق همان مراکز انجام می گرفت. یافته ها: در این مدت نمونه خلط 3236 نفر مورد بررسی قرار گرفتند که 167 نفر (5.2%) مثبت جدید بود. از کل موارد ثبت شده، 197 نفر اسمیر مثبت جدید به تفکیک 83 نفر (42%) مرد و 114 نفر (58%) زن، 9 نفر عود، 65 نفر اسمیر منفی و 84 نفر خارج ریوی بودند. میزان تغییر اسمیر مثبت به منفی در ماه دوم و سوم در بیماران مبتلا به سل ریوی خلط مثبت جدید 96.6 درصد و میزان بهبود 95.8 درصد است. نتیجه گیری و توصیه ها: با توجه به آمار میزان مورد انتظار تغییر اسمیر مثبت به منفی (%85) و میزان بهبود کل کشور در سال 1997 که 87% بوده است، ادغام فعالیتهای مبارزه با سل در شبکه بهداشت و درمان ورامین نتیجه مثبت و موثری داشته است.
واژه‌های کلیدی: سل، درمان با نظارت مستقیم

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/22 | انتشار: 1396/12/22

سالک سالک، ولایتی علی اکبر، مسجدی محمدرضا، تقی زاده اصل رحیم، قاضی سعیدی کیومرث. بررسی تاثیر ادغام فعالیت های مبارزه با سل در شبکه شهری و روستایی بر شناسایی و درمان مبتلایان به سل در شهرستان ورامین، 77-1375. پژوهنده. 1381; 7 (3) :9-15

جلد 7، شماره 3 - ( مهر 1381 ) برگشت به فهرست نسخه ها