:: جلد 19، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1393 1393 ) ::
لیلا گودرزی* ، ، دکتر روحا کسری کرمانشاهی
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه الزهرا (س)، تهران ، Leila.goudarzi@yahoo.com
سابقه و هدف: باکتری‌های اسید لاکتیک، گروهی از باکتری‌های گرم مثبت، بدون اسپور، کروی یا میله‌ای شکل و کاتالاز منفی هستند که عموماً به عنوان ارگانیسم‌های ایمن در نظر گرفته می‌شوند. گونه‌های Proteus نیز از اعضای خانواده‌ی انتروباکتریاسه، باکتری‌های گرم منفی و متحرکی هستند که به عنوان عوامل بیماری‌زای مهم مجاری ادراری و ایجادکننده‌ی عفونت متعاقب کاتتر ادراری مطرح می‌باشند. این مطالعه، با هدف تعیین اثر ضد میکروبی مایع رویی از کشت سویه‌های مختلف Lactobacillus از خانواده‌ی پروبیوتیک‌ها علیه سویه‌های مختلف Proteus، با انجام روش‌های گوناگون و مقایسهی این روش‌ها به منظور تعیین بهترین خاصیت ضد میکروبی، انجام گرفت. مواد و روش‌ها: کلیه‌ی سویه‌های میکروبی مورد استفاده، از مرکز کلکسیون باکتری‌ها و قارچ‌های سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران و نیز انستیتو پاستور ایران، به صورت لیوفلیزه تهیه شد. روش‌های مورد استفاده برای تشخیص فعالیت ضد میکروبی Lactobacillus acidophilus، Lactobacillus plantarum، Lactobacillus fermentum، Lactobacillus rhamnosus و Lactobacillus casei در مقابل یکدیگر و نیز علیه سویه‌های پاتوژن، شامل تست نقطه‌گذاری (Agar spot)، روش چاهک پلیت (Well diffusion agar) و متد MODA بود. یافته‌ها: نتایج نشان داد سویه‌های Lactobacillus مورد بررسی با هر سه روش مورد بررسی، توانستند باعث مهار رشد سویه‌های بیماری‌زای Proteus شوند. نتیجه‌گیری: با توجه به سهولت کار، صرفه‌ی اقتصادی و حساسیت بیشتر در روش کمی MODA، استفاده از این روش نسبت به سایر روش‌ها، پیشنهاد می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: Proteus، سویه‌های Lactobacillus، بررسی فعالیت ضد میکروبی
دریافت: 1393/7/5 | پذیرش: 1393/7/5 | انتشار: 1393/7/5

Leila Goudarzi, Roha Kasra-Kermanshahi. Survey of some metabolites of Lactobacillus strains as probiotic on antimicrobial activity against some Proteus strains with different methods. pajoohande 2014; 19 (3) :148-156

لیلا گودرزی ، ، دکتر روحا کسری کرمانشاهی . بررسی فعالیت ضد میکروبی متابولیت‌های سویه‌های پروبیوتیکی Lactobacillus بر سویه‌هایی از Proteus. پژوهنده. 1393; 19 (3) :148-156