:: جلد 19، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1393 1393 ) ::
سارا احمدی بادی* ، دکتر جمیله نوروزی ، دکتر عباس اخوان سپهی
دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال ، sarahmadi@gmail.com
سابقه و هدف: با توجه به اهمیت فرآیند کروم سنسینگ و نقش بارز آن در بیماری‌زایی باکتری‌ها و با توجه به شایع بودن عفونت‌های ادراری و عوارض شناخته شده‌ی این بیماری‌ها و خصوصیات باند ژن‌های luxS، qseC، rsbA در برقراری ارتباط بین گونه‌های باکتریایی، این تحقیق روی نمونه‌های ادراری آزمایشگاه‌ها در سال 1392 انجام گرفت. مواد و روش‌ها: تحقیق به روش توصیفی روی 100 نمونه‌ی ادراری جمع‌آوری شده از آزمایشگاه‌های مختلف انجام گرفت. تشخیص عفونت ادراری بر اساس کشت باکتریایی بوده و دو باکتری اشریشیا کلی و پروتئوس میرابیلیس با روش‌های اختصاصی تشخیص داده شدند. DNA این نمونه‌ها استخراج و با روش PCR، باند ژن‌های luxS، qseC، rsbA جستجو و وجود آنها، بررسی و با آمار توصیفی ارایه گردیدند. یافته‌ها: از 100 نمونه‌ی ادراری مورد بررسی، 45 درصد دارای اشریشیا کلی و 10 درصد دارای پروتئوس میرابیلیس بودند. همچنین، در 60 درصد باکتری‌های اشریشیا کلی، باند ژن luxS و در 90 درصد آنها باند ژن qseC و در 70 درصد باکتری‌های پروتئوس میرابیلیس، باند ژن‌های luxS و rsbA دیده شد. نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد وجود باند ژن‌های مذکور به ویژه ژن luxS، در این باکتری‌های عامل عفونت‌های ادراری شایع است. بررسی تأثیر سرکوب بیان این ژن‌ها بر بیماری‌زایی توصیه می‌شود.
واژه‌های کلیدی: کروم سنسینگ، عفونت‌های دستگاه ادراری، ژن luxS، ژن qseC، ژن rsbA، اشریشیا کلی، پروتئوس میرابیلیس
دریافت: 1393/7/5 | پذیرش: 1393/7/5 | انتشار: 1393/7/5

Sara Ahmadi Badi, Jamileh Nowroozi, Abbas Akhavan Sepahi. Detection luxS, qseC and rsbA genes’ bands in Proteus mirabilis and Escherichia coli isolated from urinary tract infections. pajoohande 2014; 19 (3) :142-147

سارا احمدی بادی ، دکتر جمیله نوروزی ، دکتر عباس اخوان سپهی . بررسی وجود باند ژن‌های luxS، qseC، rsbA در باکتری‌های اشریشیا کلی و پروتئوس میرابیلیس در بیماران مبتلا به عفونت‌های دستگاه ادراری. پژوهنده. 1393; 19 (3) :142-147