:: جلد 18، شماره 6 - ( بهمن واسفند 1392 ) ::
دکتر آزاده توکلی دارستانی ، دکتر رضا توکلی دارستانی* ، دکتر فریده طاهباز ، دکتر فرهاد حسین‌پناه ، دکتر فریده نجفی
دانشیار ارتوپدی، گروه ارتوپدی، بیمارستان امام حسین(ع)، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، tavakolireza@mihanmail.ir
سابقه و هدف: مطالعات حیوانی و محیط کشت سلولی اثرات مثبت اسید لینولئیک مزدوج (CLA) را بر متابولیسم استخوان و کلسیم گزارش کرده‌اند، اما مطالعات انسانی موجود در این زمینه، بسیار اندک است. این مطالعه، به منظور تعیین اثر مکمل اسید لینولئیک مزدوج محتوی مخلوط مساوی از ایزومرهای متداول 10- ترانس، 12- سیس و 9- سیس، 11- ترانس بر متابولیسم استخوان در زنان یائسه‌ی سالم، انجام گرفت. مواد و روش‌ها: این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور، کنترل شده با دارونما انجام گردید. 76 زن یائسه‌ی سالم با میانگین سنی 1/55 سال به طور تصادفی در دو گروه دریافت‌کننده‌ی اسید لینولئیک مزدوج (مصرف روزانه 4 گرم کپسول اسید لینولئیک مزدوج G80 حاوی نسبت مساوی از ایزومرهای متداول 9- سیس، 11- ترانس و 10- ترانس، 12- سیس محتوی 2/3 گرم (CLA و دارونما (روزانه 4 گرم روغن آفتاب‌گردان غنی از اسید اولئیک) تقسیم شدند. نمونه‌های خون و ادرار (پس از 14-12 ساعت ناشتا بودن) در ابتدا و انتهای مطالعه (هفته‌ی دوازدهم) برای اندازه‌گیری نشانگرهای متابولیسم استخوان، میزان کلسیم ادراری و نشانگرهای التهابی (اینترلوکین6 و αTNF-) جمع‌آوری شدند. یافته‌ها: مصرف 2/3 گرم مکمل CLA به مدت 12 هفته در زنان یائسه‌ی سالم، تأثیری بر سطح نشانگر بازجذب استخوان (C-تلوپپتید ادراری) و سطح سرمی دو نشانگر تشکیل استخوان (آلکالین فسفاتاز اختصاصی استخوان و استئوکلسین) و میزان هورمون پاراتورمون سرم (PTH)، کلسیم ادراری، کراتینین ادراری و نسبت کلسیم به کراتینین ادراری نداشت. میزان اینترلوکین-6 سرم، پس از 12 هفته مصرف مکمل، از لحاظ آماری معنی‌دار نبود. نتیجه‌گیری: در این مطالعه که به روش دوسوکور و کنترل ‌شده با دارونما صورت پذیرفت، مصرف 2/3 گرم از مخلوط مساوی ایزومرهای 9- سیس، 11- ترانس و 10- ترانس، 12- سیس اسید لینولئیک مزدوج، تأثیری بر نشانگرهای متابولیسم استخوان و کلسیم در زنان یائسه‌ی سالم، نداشت.
واژه‌های کلیدی: اسید لینولئیک مزدوج، زنان یائسه، مواد معدنی استخوان، اینترلوکین-6
دریافت: 1393/1/24 | پذیرش: 1393/1/24 | انتشار: 1393/1/24

Azadeh Tavakoli Darestani, Reza Tavakoli Darestani, Farideh Tahbaz, Farhad Hosseinpanah, Farideh Najafi. Effect of dietary supplementation with conjugated linoleic acid on bone mineral density, bone metabolism markers and inflammatory markers in healthy post-menopausal women: a randomized double blind placebo controlled trial. pajoohande 2014; 18 (6) :287-295

دکتر آزاده توکلی دارستانی ، دکتر رضا توکلی دارستانی ، دکتر فریده طاهباز ، دکتر فرهاد حسین‌پناه ، دکتر فریده نجفی . اثرات مکمل اسید لینولئیک مزدوج (CLA) بر تراکم مواد معدنی استخوان، متابولیسم استخوان و شاخص‌های التهابی در زنان یائسه: کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور. پژوهنده. 1392; 18 (6) :287-295