:: جلد 9، شماره 1 - ( فروردين 1383 ) ::
داود یادگاری*، افشین محمدعلی زاده بختوری، بهرام اسدی
سابقه و هدف: بیماریهای عفونی از مهمترین علل مرگ و میر در تمام دنیا بوده و طبق آمار WHO، 49% مرگ های رخ داده در کشورهای در حال توسعه به علت بیماریهای عفونی است. آنچه در سال های اخیر جامعه پزشکی را به شدت نگران کرده و در عرض 50 سال اخیر به مشکل جدی مبدل شده است پدیده مقاومت آنتی‌بیوتیکی است. مواد و روشها: این مطالعه جهت تعیین طرح مقاومت و حساسیت میکروارگانیسم‌های جدا شده در بیمارستان خانم‌الانبیا صورت گرفت. روش تحقیق توصیفی و تکنیک انجام آن، مشاهده‌ای بود. یافته‌ها: در کل 8880 نمونه کشت مایعات و ترشحات مختلف بدن شامل: ادرار، خون، خلط، گلو، CSF و غیره مورد بررسی قرار گرفت که از این میان 430 نمونه کشت مثبت بدست آمد که مربوط به 632 (320 زن و 312 مرد) بیمار بوده است. میانگین سنی بیماران 10±57 سال (91-14 سال) بود. بیشترین مورد کشت مثبت مربوط به نمونه ادرار و کمترین آن مربوط به نمونه مدفوع بود. از 430 کشت مثبت، 18 نوع میکروارگانیسم مختلف بدست آمد. در کل شایع‌ترین میکروارگانیسم جدا شده میکروبهای گرم منفی بوده که در صدر آنها E.Coli، 145) مورد، 34%) قرار داشت. نسبت به جنتامایسین 53%، کوتریموکسازول 48% و سیپروفلوکساسین 10% مقاومت وجود داشت. در راس کوکسی‌های گرم مثبت استاف ارئوس به میزان 70 مورد (16%) قرار گرفت که در آنها مقاومت به اگزاسیلین 10% وجود داشت. نتیجه‌‌گیری و توصیه‌ها: مقاومت در کشور ما همچون اکثر کشورهای جهان رو به گسترش است. در این میان مواردی از مقاومت به وانکومایسین در کوکسی‌های گرم مثبت دیده شده است که شاید علت آن مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها و یا شروع زودرس رژیم آنتی‌بیوتیکی به صورت تجربی باشد. بنابراین توصیه می‌شود حتی‌الامکان از مصرف بدون توجیه آنتی‌بیوتیک اجتناب گردد تا از مقاومت رو به افزایش میکروارگانیسم‌ها جلوگیری به عمل آید.
واژه‌های کلیدی: مقاومت، حساسیت، کشت میکروبی، میکروارگانیسم

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/14 | انتشار: 1396/12/14

یادگاری داود، محمدعلی زاده بختوری افشین، اسدی بهرام. بررسی مقاومت و حساسیت میکروارگانسیم‌های جدا شده در بیمارستان خاتم‌الانبیا به روش In vitro در سال 80-1379. پژوهنده. 1383; 9 (1) :9-15

جلد 9، شماره 1 - ( فروردين 1383 ) برگشت به فهرست نسخه ها