:: جلد 18، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 92 1392 ) ::
دکتر محمود قاسمی ، دکتر طاهره فروتن* ، ، دکتر ملیحه نیکزاد
استادیار گروه زیست شناسی جانوری، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی ، foroutan@khu.ac.ir
سابقه و هدف: تاکنون انواع مختلفی از غشاهای غیر قابل جذب به منظور بازسازی ساختار بافت پریودنتال آسیب دیده مورد استفاده قرار گرفته است. هدف از مطالعه تجربی حاضر، مقایسه‌ی انواع غشاهای غیر قابل جذب از نظر میزان و نحوه‌ی چسبندگی سلول‌های PDL (perio dental ligament) انسانی در محیط آزمایشگاهی می‌باشد. برای نیل به این هدف، میزان نرخ بقاء، واکنش آلکالین فسفاتاز و مورفولوژی سلول‌ها پس از مجاورت با غشاهای مورد نظر، بررسی شدند. مواد و روش‌ها: سه غشای غیر قابل جذب GBR-200، TXT-200 و Imtec Ovid مورد مطالعه قرار گرفتند. سلول‌های فیبروبلاست جدا شده از PDL دندانهای پرمولر با دانسیته‌ی 104 cell/ml در محیط کشت بر روی غشاها با ابعاد 33 میلی‌متر در 15 چاهک برای 24 ساعت انکوبه گردید. سپس نمونه‌ها برای ارزیابی توسط میکروسکوپ نوری و الکترونی فیکس شدند. داده‌ها بوسیله‌ی آزمون آماری one-way ANOVA آنالیز گردیدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد که از 3 غشای مورد بررسی، غشاهای TXT-200 و GBR-200 بیشترین میزان چسبندگی را به لحاظ مورفولوژی داشته و کمترین چسبندگی مربوط به غشای Imtec Ovid بود که این تفاوت از نظر آماری معنی‌دار بود (02/0p=). همچنین، میزان چسبندگی سلول‌ها از نظر شاخص ALP (alkaline phosphatase) و MTT (3-(4,5-Dimethylthiazol-2-yl)-2,5-Diphenyltetrazolium Bromide)، بر روی غشاهای TXT-200 و GBR-200 بیشتر از گروه دیگر بود، اما این تفاوت از نظر آماری معنی‌دار نبود (به ترتیب 2/0p= و 08/0p=). نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد غشاهای TXT-200 و GBR-200 نتایج بهتری را در تغییرات مورفولوژیک سلول‌های فیبروبلاست در محیط کشت نشان دادند. شاید علت معنی‌دار نبودن شاخص‌های ALP و MTT ، کم بودن تعداد سلول‌های چسبیده به غشاها باشد که در نتیجه امکان اندازه‌گیری دقیق این شاخص‌ها را میسر نمی‌ساخت.
واژه‌های کلیدی: غشای غیر قابل جذب، چسبندگی سلولی، بازسازی پریودنتال، نرخ بقای سلولی، فعالیت آلکالین فسفاتاز
دریافت: 1392/9/3 | پذیرش: 1392/9/3 | انتشار: 1392/9/3

Mahmood Ghasemi, Tahereh Foroutan, Maliheh Nikzad. The study of non-absorbable membrane compatibility to human fibroblast periodontal ligament . pajoohande 2013; 18 (3) :128-132

دکتر محمود قاسمی ، دکتر طاهره فروتن ، ، دکتر ملیحه نیکزاد . بررسی سازگاری غشاهای غیر قابل جذب در برابر سلول‌های فیبروبلاست لیگامان پریودنتال انسانی. پژوهنده. 1392; 18 (3) :128-132