:: جلد 9، شماره 1 - ( فروردين 1383 ) ::
بررسی تاثیر تست فرمالین بر روی نوروپاتی محیطی در موش صحرایی
کتایون صداقت*، هما مناهجی
سابقه و هدف: با توجه به اهمیت اینترفاز تست فرمالین و تاثیر فرمالین روی نوروپاتیهای محیطی و همچنین ناکافی بودن تحقیقات در زمینه اثر تزریق فرمالین قبل و بعد از ایجاد نوروپاتی میحطی این پژوهش صورت گرفته است. مواد و روشها: تحقیق به روش تجربی انجام گردید. در این پژوهش از 40 موش صحرایی نژاد Sprauge Dawley با وزن 250-200 گرم استفاده گردید. پس از انطباق حیوانات با محیط، آنها را به صورت تصادفی به پنج گروه آزمایشی تقسیم نموده که در هر گروه هشت حیوان قرار داشت. در گروه اول تنها یک بار تست فرمالین صورت گرفت (گروه کنترل)، در گروه جراحت عصب به صورت 4 گره شل روی عصب سیاتیک به روش Chronic Constriction Injury (CCI) انجام شد، سپس در روزهای دوم و چهاردهم پس از CCI مورد آزمون فرمالین قرار گرفت. گروه سوم شم بوده و در روزهای دوم و چهاردهم پس از جراحی شم مورد آزمون فرمالین قرار گرفت. گروه چهارم گروهی بود که پنج روز پیش از CCI فرمالین دریافت کرده و سپس مجددا‌ در روزهای دوم و چهاردهم پس از CCI مورد آزمون فرمالین قرار گرفت. گروه پنجم گروهی بود که پیش از تست فرمالینی که پنج روز پیش از CCI تزریق می‌گردید لیدوکائین با دوز 28 میلی‌گرم بر کیلوگرم به صورت سیستمیک دریافت کرد و سپس مانند گروه دوم، سوم و چهارم در روزهای دوم و چهاردهم پس از ایجاد CCI مورد آزمون فرمالین قرار گرفت. در کلیه گروهها مرحله اینترفاز تست فرمالین مورد مطالعه قرار گرفت. آنگاه با آزمون Kruskal wallis مورد قضاوت آماری قرار گرفتند. یافته‌ها: نتایج این بررسی نشان داد که مقایسه مرحله اینترفاز گروه دوم در روز دوم و چهاردهم پس از CCI با گروه کنترل و شم اختلاف معنی‌داری دارد (P<0.05). همچنین مقایسه مرحله اینترفاز روز دوم و چهاردهم در گروه دوم، چهارم و پنجم افزایش معنی‌دار روز چهاردهم را نسبت به روز دوم در گروه دوم (P<0.01) و پنجم (P<0.05) نشان داد. مقایسه اینترفاز پس از CCI بین گروه دوم با چهارم افزایش معنی‌دار (P<0.01) مرحله اینترفاز را در روز دوم گروه چهارم نسبت به گروه دوم نشان داد. مقایسه اینترفاز روزهای دوم و چهاردهم بین گروه چهارم و پنجم تفاوت معنی‌داری را نشان نداد ولی مقایسه اینترفاز آنها قبل از CCI کاهش معنی‌داری (P<0.05) را در گروه پنجم نسبت به گروه چهارم نشان داد. نتیجه‌گیری و توصیه‌ها: به نظر می‌رسد که درد قبل از ایجاد ضایعه عصب محیطی روی درد پس از ضایعه تأثیر گذاشته است لذا جهت کاهش درد پس از جراحی توصیه می‌شود که دردهای قبل از آن حذف گردند.
واژه‌های کلیدی: تست فرمالین، اینترفاز، CCI

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/14 | انتشار: 1396/12/14

صداقت کتایون، مناهجی هما. بررسی تاثیر تست فرمالین بر روی نوروپاتی محیطی در موش صحرایی. پژوهنده. 1383; 9 (1) :9-15

جلد 9، شماره 1 - ( فروردين 1383 ) برگشت به فهرست نسخه ها