:: جلد 17، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 91 1391 ) ::
تولید زیستی نانوذرات نقره توسط باکتری باسیلوس جداسازی شده از معدن مس سونگون
ام‌البنین شیوای کرکج ، دکتر مجتبی صلوتی* ، دکتر رحیم سروری ، فاطمه خدیوی درخشان
دانشیار، دکتری تخصصی فیزیک پزشکی، مرکز تحقیقات بیولوژیک، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زنجان ، saloutim@yahoo.com
سابقه و هدف: نانوذرات نقره کاربرد وسیعی در علوم پزشکی، دارویی و بهداشتی دارند. معمولاً در روشهای فیزیکی و شیمیایی ساخت نانوذرات، مشکلاتی از جمله آلودگی محیط زیست، هزینه‌بر بودن و پیچیده ‌بودن فرآیند سنتز وجود دارد. تولید زیستی نانوذرات نسبت به این روشها، ساده، کم‌هزینه و عاری از خطرات زیست محیطی می‌باشد. هدف از پژوهش حاضر تولید زیستی نانوذرات نقره با استفاده از باکتری باسیلوس می‌باشد. مواد و روشها: باکتری‌های جنس باسیلوس با استفاده از مشاهدات مورفولوژیکی و آزمایشات اولیه تشخیصی بیوشیمیایی از خاکهای منطقه آینالی و معادن مس سونگون و مزرعه شهر اهر جداسازی شدند. سپس در محلول نیترات نقره 1 و 5/3 میلی مولار با pH برابر با 7 به مدت 72-48 معلق شدند. پس از تغییر رنگ محلول واکنش، بیومس باکتری با استفاده از اسپکتروفوتومتری UV-vis و تصویربرداری با میکروسکوپ الکترونی TEM مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات مولکولی، جهت تأیید جنس باکتری مورد نظر، انجام گردید. یافته‌ها: از 40 باکتری باسیلوس جداسازی شده از نمونه‌های خاک، تنها یک گونه جدا شده از معدن مس سونگون قادر به تولید نانوذرات نقره بود. نتایج به دست آمده از طریق تغییر رنگ محلول واکنش، اسپکتروفتومتری UV-vis و تصاویر میکروسکوپ الکترونیTEM نشان داد که باکتری باسیلوس مورد مطالعه، قادر به احیاء یون نقره به نانوذرات نقره به دو صورت داخل سلولی و خارج سلولی است. نانوذرات نقره تولیدی کروی شکل بوده، بیشتر بر روی دیواره خارجی سلول باکتری تجمع کرده و اندازه آنها در گستره 50-20 نانومتر بود. نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد باکتری باسیلوس جداسازی شده از معدن مس سونگون اهر قادر به تولید نانوذرات نقره می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: نانوذرات، نانوذرات نقره، تولید زیستی، باسیلوس
دریافت: 1391/10/12 | پذیرش: 1396/11/16 | انتشار: 1396/11/16

Omolbanin Shivai Karkaj, Mojtaba Salouti, Rahim Sorouri, Fatemeh Khadivi Derakhshan. Biosynthesis of silver nanoparticles by Bacillus bacteria Biosynthesis of silver nanoparticles by Bacillus bacteria . pajoohande 2012; 17 (3) :142-147

ام‌البنین شیوای کرکج ، دکتر مجتبی صلوتی ، دکتر رحیم سروری ، فاطمه خدیوی درخشان . تولید زیستی نانوذرات نقره توسط باکتری باسیلوس جداسازی شده از معدن مس سونگون. پژوهنده. 1391; 17 (3) :142-147