:: جلد 17، شماره 2 - ( خرداد وتیر 1391 ) ::
دکتر حشمت‌اله پارسیان* ، دکتر خسرو ابراهیم ، دکتر حجت‌اله نیکبخت ، فتانه خانعلی ، سمانه پارسیان
استادیار، گروه فیزیولوژی ورزش، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهر قدس ، heshmatparsian@yahoo.com
سابقه و هدف: با توجه به شیوع و روند رو به رشد بیماریهای قلبی عروقی و اهمیت شاخصهای التهابی پیشگویی کننده این بیماریها و همچنین وجود بعضی گزارشات مبنی بر تأثیر تمرینات استقامتی بر وضعیت آنها، این پژوهش به منظور تعیین تأثیر 12 هفته تمرین استقامتی بر CRP سرمی و فیبرینوژن پلاسمایی (به عنوان شاخصهای التهابی پیشگویی کننده بیماریهای قلبی و عروقی) و مقایسه آن با گروه کنترل، روی دانشجویان مرد جوان غیر ورزشکار در سال 1389 انجام گرفت. مواد و روشها: این تحقیق به روش کارآزمایی بالینی بر روی 24 دانشجوی داوطلب پسر غیر ورزشکار دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران انجام گرفت. افراد دو گروه به لحاظ سن، جنس، قد، وزن، درصد چربی و حداکثر اکسیژن مصرفی مشابه‌سازی شدند. در ابتدای مطالعه با اخذ 5 میلی‌لیتر خون، میزان CRP سرمی و فیبرینوژن پلاسمایی آنها تعیین و ثبت شد. به گروه تجربی 12 هفته تمرینات استقامتی شامل سه دوره چهارهفته‌ای و هر هفته سه جلسه تمرین، داده شد. گروه شاهد این تمرینات را نداشتند. در خاتمه تحقیق، مجدداً این شاخصها در هر دو گروه بررسی و تغییرات آنها مورد قضاوت آماری قرار گرفت. یافته‌ها: در پایان مطالعه، میزان فیبرینوژن گروه شاهد از 03/0± 45/0 به 02/0± 45/0 رسید (5/0 P<) و در گروه تجربی از 03/0±45/0 به 04/0±40/0 کاهش پیدا کرد (0002/0 P<) که اختلاف بین دو گروه از نظر آماری معنی‌دار بود. در مورد شاخص CRP، در گروه شاهد تغییری مشاهده نشد، اما در گروه تجربی از 233 به 213 کاهش پیدا کرد ( 002/0 P<). نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد که 12 هفته تمرینات استقامتی موجب بهبود شاخصهای التهابی پیشگویی کننده بیماریهای قلبی عروقی در افراد جوان غیر ورزشکار می‌شود، بنابراین انجام این‌گونه تمرینات را توصیه می‌نماییم.
واژه‌های کلیدی: فعالیت ورزشی، CRP، فیبرینوژن
دریافت: 1391/8/14 | پذیرش: 1396/11/17 | انتشار: 1396/11/17

Heshmatollah Parsian, Khosro Abrahim, Hojatollah Nikbakht, Fataneh Khanali, Samaneh Parsian. The effect of 12 weeks of endurance training on serum C reactive protein and plasma fibrinogen as predictors of cardiovascular disease. pajoohande 2012; 17 (2) :62-66

دکتر حشمت‌اله پارسیان ، دکتر خسرو ابراهیم ، دکتر حجت‌اله نیکبخت ، فتانه خانعلی ، سمانه پارسیان . بررسی تأثیر 12 هفته تمرینات استقامتی بر CRP سرمی و فیبرینوژن پلاسمایی به عنوان عوامل التهابی پیشگویی کننده بیماریهای قلبی و عروقی. پژوهنده. 1391; 17 (2) :62-66