:: جلد 9، شماره 4 - ( آبان 1383 ) ::
صدیقه امیرعلی اکبری*، ماهرخ دولتیان، ناصر ولائی
سابقه و هدف: یکی از موارد اورژانس دوران بارداری، پره اکلامپسی و اکلامپسی می باشد که بدلیل عوارض آن تشخیص و درمان سریع در مورد این بیماری ها توصیه می گردد. بدین منظور مطالعه حاضر جهت تعیین شیوع پره اکلامپسی و اکلامپسی بر روی خانم های باردار مراجعه کننده به بیمارستانهای آموزشی تهران در سال 1379 انجام گرفت.مواد و روش ها: این تحقیق به روش تحلیلی از نوع مورد- شاهدی انجام گرفت که با نمونه گیری تصادفی روی 4856 نفر، 151 نفر در گروه مورد قرار گرفتند. کلیه زنان باردار با سن حاملگی هفته بیستم و بیشتر با معیارهای زیر وارد مطالعه گردیدند: 1. خانم های باردار با فشار خون برابر یا بیشتر از میلی متر جیوه یا افزایش فشار خون سیستول به میزان30 mmHg و دیاستول 15 میلی متر جیوه.2. میزان پروتیین ادرار 24 ساعته بیش از 300 میلی گرم در دسی لیتر.3. میانگین تفاوت پروتیین ادرار در دو نمونه ادراری به فاصله زمانی 6 ساعت بیش از 100 میلی گرم در دسی لیتر. هر کدام از معیارهای 1، 2 و 3 به تنهایی نشانه پره اکلامپسی و همراهی هر کدام با تشنج، نشانه اکلامگسی تلقی گردید. گروه شاهد را افراد فاقد پره اکلامپسی مراجعه کننده به همان مراکز تشکیل دادند که از لحاظ مشخصات سن، سطح سواد، شغل، محل سکونت و مصرف سیگار با گروه مورد مشابه بودند. وضعیت اقتصادی، نسبت فامیلی با همسر، گروه خونی، سابقه فشار خون بالا و سابقه پره اکلامپسی و اکلامپسی در خانواده درجه اول، حاملگی اول و سابقه ابتلا، شاخص توده بدنی مادر (BMI)، وضعیت مراقبت پره ناتال، روش جلوگیری از بارداری، گروه خون و Rh تعیین و رابطه آنها با بروز پره اکلامپسی یا اکلامپسی تعیین گردید.یافته ها: از 4856نفر، تعداد 143نفر (3%) مبتلا به پره اکلامپسی و 8 نفر (0.16%) مبتلا به اکلامپسی بودند. در گروه شاهد (378نفر) و در گروه مورد (151نفر) به ترتیب، سابقه ابتلا به پره اکلامپسی و اکلامپسی %4)، %26، (p<0.0001، گروه خونی B منفی %42)، %63، (P<0.05، وضعیت اقتصادی پایین %52)، %64، (P<0.01، نسبت فامیلی با همسر %27)، %37، (P<0.02، سابقه پره اکلامپسی و اکلامپسی در خانواده %6.8)، %15.4، (P<0.003 و حاملگی اول %36)، %45، (P<0.08 اختلاف معنی دار را نشان دادند. در سایر عوامل مرتبط مورد بررسی اختلاف در دو گروه معنی دار نبود.نتیجه گیری و توصیه ها: به نظر می رسد که شیوع پره اکلامپسی و اکلامپسی در شهر تهران مساله جدی و نگران کننده ای نباشد و انجام پژوهش تجربی دیگری برای تعیین تاثیر تحت نظر قرار گرفتن و کنترل زنان حامله دارای سابقه قبلی ابتلا، گروه خونی B، سابقه فشار خون بالا، افراد با وضعیت اقتصادی پایین و دارای نسبت فامیلی با همسر در بروز پره اکلامپسی و اکلامپسی توصیه می شود.
واژه‌های کلیدی: پره اکلامپسی، اکلامپسی، شیوع، عوامل مرتبط

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/13 | انتشار: 1396/12/13

امیرعلی اکبری صدیقه، دولتیان ماهرخ، ولائی ناصر. بررسی شیوع پره اکلامپسی، اکلامپسی و عوامل مرتبط با آن در بیمارستان منتخب آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران در سال 1379. پژوهنده. 1383; 9 (4) :9-15

جلد 9، شماره 4 - ( آبان 1383 ) برگشت به فهرست نسخه ها