:: جلد 15، شماره 5 - ( آذر و دی 89 1389 ) ::
دکتر انوش دهنادی مقدم ، دکتر شاهرخ یوسف‌زاده چابک ، فاطمه رمضانی* ، دکتر احسان کاظم‌نژاد لیلی ، ویدا رحیمی
3- کارشناس ارشد تغذیه، مرکز تحقیقات تروما، دانشگاه علوم پزشکی گیلان ، ramezanifmsn@رشت، خیابان نامجو، بیمارستان پورسیناyahoo.com
سابقه و هدف: سوء تغذیه از عوامل خطر مستقل در عفونت، میزان ماندگاری در بیمارستان، مرگ و میر و هزینه‌های بیمارستانی است. هدف این مطالعه بررسی محلولهای تغذیه روده‌ای در بیماران ترومایی از نظر کیفیت تغذیه‌ای و آلودگی میکروبی آنهاست. مواد و روشها: محلولهای تغذیه روده‌ای تهیه شده در بیمارستان، در طی روزهای مختلف به مدت 3 ماه جمع‌آوری شدند. محتوای درشت مغذی نمونه‌ها بر اساس گزارش آزمایشگاه مشخص شد و سپس با مقادیر پیش‌بینی شده بر اساس جدول ترکیبات مواد غذایی مقایسه گردید. همچنین شمارش میکروبی محلولها انجام شد. برای مقایسه داده‌های حاصل از آنالیز شیمیایی با مقادیر پیش‌بینی شده از آزمونone sample t test استفاده شد. یافته‌ها: محتوای انرژی و پروتئین 27 محلول تغذیه روده‌ای در طی روزهای مختلف بسیار متغیر و به ترتیب در محدوده 04/26 تا 25/87 کیلوکالری و 33/1 تا 44/8 گرم در 100 سی‌سی قرار داشت و میانگین هر یک به ترتیب 5/2 ± 23/59 و 3/0 ± 46/4 بود. این مقادیر گزارش شده آزمایشگاهی نسبت به مقادیر پیش‌بینی شده بر اساس جدول ترکیبات مواد غذایی به صورت آماری تفاوت معنی‌داری داشتند. شمارش هوازی (aerobic plate count) و کلی‌فرم تا 4 ساعت پس از تهیه 22 نمونه محلول به ترتیب معادلCFU/g 105×9/2 ± 106×2 و 105×8/6± 105×9/8 گزارش شد که بسیار بالاتر از حد مجاز مطابق با استانداردFDA بود. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که انرژی واقعی محلولها کمتر از مقادیر پیش‌بینی شده می‌باشد و به دنبال آن انرژی دریافتی بیماران نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرد؛ همچنین این محلولها دارای آلودگی میکروبی بالاتر از مقدار مجاز می‌باشند.
واژه‌های کلیدی: محلولهای تغذیه روده‌ای، کیفیت تغذیه‌ای، آلودگی میکروبی، تعداد کلونی میکروبی، بیماران ترومایی، ICU
دریافت: 1389/11/30 | پذیرش: 1396/11/21 | انتشار: 1396/11/21

Anoosh Dehnadi Moghadam, Shahrokh Yousefzade Chabok, Fatemeh Ramezani, Ehsan Kazemnejd Leili, Vida Rahimi. Evaluation of nutritional quality and microbial contamination of enteral feeding solutions in hospitalized patients referred to neurosurgical ICU of Poursina Hospital in Rasht. pajoohande 2010; 15 (5) :213-219

دکتر انوش دهنادی مقدم ، دکتر شاهرخ یوسف‌زاده چابک ، فاطمه رمضانی ، دکتر احسان کاظم‌نژاد لیلی ، ویدا رحیمی . ارزیابی کیفیت تغذیه‌ای و آلودگی میکروبی محلولهای تغذیه روده‌ای در بیماران بستری در بخش ICU جراحی اعصاب بیمارستان پورسینا رشت. پژوهنده. 1389; 15 (5) :213-219