:: جلد 14، شماره 5 - ( آذر و دي 1388 ) ::
بررسی نتایج اعمال جراحی انجام شده در تومورهای اپیدرموئید حفره خلفی
دکتر سید‌محمود طباطبائی‌فر* ، دکتر افسون صدیقی ، دکتر امیر‌سعید صدیقی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، invincible19152@yahoo.com
سابقه و هدف: تومور اپیدرموئید، 5% تومورهای حفره خلفی را تشکیل می‌دهد و سومین تومور شایع ناحیه سر بلوپونتاین محسوب می‌گردد. نکته مهم در بررسی این تومور آن است که اکثر مطالعات انجام‌ شده به صورت گزارش موردی بوده و تعداد اندکی از مقالات به صورت گزارش سری‌های بزرگ صورت گرفته است. لذا در این مطالعه، نتایج اعمال جراحی انجام شده بر بیماران مبتلا به تومور اپیدرموئید حفره خلفی ارایه شده است. مواد و روش‌ها: تحقیق به روش توصیفی روی کلیه بیمارانی که به علت تومور اپیدرموئید حفره خلفی تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند انجام گرفت. موارد مورد بررسی عبارت بودند از: سن، جنس، طول مدت بیماری، علایم بالینی، نتایج عمل جراحی، میزان رزکسیون و عوارض عمل جراحی. به علاوه وضعیت بالینی و نورولوژیک بیماران در آخرین پیگیری با وضعیت پیش از عمل جراحی مقایسه گردید و موارد نیازمند عمل جراحی مجدد و عود، نیز ثبت گردید. یافته‌ها با آماره توصیفی وتحلیلی ارایه گردید. یافته‌ها: از فروردین ماه سال 1359 لغایت دی ماه سال 1388، 8 بیمار مبتلا به تومور اپیدرموئید حفره خلفی در بیمارستان مهراد تحت عمل جراحی قرار گرفتند که 5 مورد از آنها زن و 3 بیمار مرد بودند. سن بیماران 5/9±1/34 سال بود. متوسط مدت پیگیری بیماران 5/31 ماه بود. شایعترین علامت بالینی در بیماران مورد مطالعه سردرد (5/87%) بود. شایعترین محل ضایعه در زاویه پلی- مخچه‌ای بود (75%). گسترش تومور به منطقه فوق‌چادرینه‌ای در 50% موارد دیده شد. در 5/37% عمل جراحی به صورت رزکسیون کامل و در 5/62% به صورت رزکسیون ساب‌توتال بود. 5/37% بیماران پس از عمل جراحی دچار عارضه شدند ولی مورتالیتی در بیماران رخ نداد. نتیجه‌گیری: تومور اپیدرموئید ضایعه‌ای خوش‌خیم محسوب می‌گردد ولی درمان این تومور با مشکلات متعدد از جمله امکان تاخیر یا اشتباه در تشخیص و عدم امکان رزکسیون کامل در اولین جراحی به علت چسبندگی شدید به عناصر نوروواسکولار همراه است. با استفاده از تکنیک‌های میکروسرژیکال و استفاده از روشهای نوین تصویربرداری، نتایج اعمال جراحی انجام شده در بیماران ما، با نتایج سایر مطالعات در کشورهای پیشرفته قابل‌مقایسه است ولی تعمیم نتایج حاصله نیاز به بررسی سری‌های بزرگتر به خصوص انجام مطالعات چند‌مرکزی و آینده‌نگر دارد.
واژه‌های کلیدی: تومور حفره خلفی- اپیدرموئید، رزکسیون جراحی
دریافت: 1388/9/22 | پذیرش: 1396/11/24 | انتشار: 1396/11/24

Tabatabaei Far SM, Sedighi A, Sedighi AS. Surgical Outcome of Posterior Fossa Epidermoid Tumors (1980-2008). pajoohande 2010; 14 (5) :275-281

دکتر سید‌محمود طباطبائی‌فر ، دکتر افسون صدیقی ، دکتر امیر‌سعید صدیقی . بررسی نتایج اعمال جراحی انجام شده در تومورهای اپیدرموئید حفره خلفی. پژوهنده. 1388; 14 (5) :275-281