:: جلد 14، شماره 1 - ( فروردين- ارديبهشت 1388 ) ::
مینو خلخالی زاویه* ، مهری قاسمی ، فاطمه میرزایی ، هدی پرنده
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، minoo_kh@yahoo.com
سابقه و هدف: علیرغم اینکه آسیب مفصل، جنبه‌های مختلف حس عمقی از قبیل وضعیت و تعادل را تحت تأثیر قرار می‌دهد و از سوی دیگر، نقش توانبخشی بر بهبود عملکرد و تحرک افراد در ضایعات مختلف ثابت گردیده است، ولی اهمیت برنامه‌های توانبخشی در بهبود حس عمقی مورد سؤال است. هدف از این تحقیق، تعیین تأثیر تمرینات ثبات‌دهنده کمر در بهبود حس عمقی و همچنین بر امتداد ستون فقرات لومبو‌ساکرال در افراد سالم و جوان بود. مواد و روش‌ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 30 زن جوان سالم وارد مطالعه شدند که به طور تصادفی در دو گروه آزمون (20 نفر) و کنترل (10 نفر) قرار گرفتند. از آنجا که تغییر وضعیت لگن بر وضعیت کمر اثر می‌گذارد، از ارزیابی حس عمقی لگن به عنوان معیاری برای بررسی حس عمقی لومبوساکرال استفاده شد. خطای بازسازی زاویه هدف برای ارزیابی حس عمقی لگن توسط شیب‌سنج لگنی اندازه‌گیری شد؛ همچنین مقدار لوردوز کمر و تیلت استراحت لگن قبل و بعد ازتمرینات برای بررسی تأثیر احتمالی این تمرینات بر امتداد ناحیه لومبوساکرال اندازه‌گیری شد. در گروه آزمون، افراد در ده جلسه، هرروز ورزش‌های ثبات‌دهنده کمر را انجام دادند. گروه کنترل در طی این ده روز هیچ ورزشی انجام ندادند. در هر دو گروه قبل و بعد از ده جلسه خطای حس عمقی با آزمون‌های غیرپارامتری مورد قضاوت آماری قرار گرفت. یافته‌ها: در گروه آزمون، خطای مطلق حس عمقی از مقدار 2/1±4/1 در جلسه اول، به 1/0±006/0 درجلسه دهم کاهش معنی‌دار پیدا کرد (0001/0p<)؛ در حالی که در گروه کنترل، پس از ده جلسه خطای مطلق حس عمقی تغییر معنی‌داری پیدا نکرد (3/0=p). مقدار خطای مطلق جلسه دهم بین دو گروه تفاوت معنی‌دار داشت (0001/0p<). همچنین بین میزان اولیه خطای عمقی با میزان تغییر آن ارتباط آماری معنی‌دار وجود داشت (99/0=p). در هر دو گروه، پس از ده جلسه مقدار لوردوز و تیلت استراحت تغییر آماری معنی‌داری پیدا نکرد. نتیجه‌گیری: ده جلسه تمرین ثبات‌ دهنده کمر می‌تواند کاهش معنی‌دار خطای حس عمقی ناحیه لومبو‌ساکرال را در افراد سالم و جوان ایجاد کند. میزان این تغییر با مقادیر اولیه خطای حس عمقی ارتباط دارد؛ یعنی افرادی که خطای اولیه بیشتری دارند، در اثر تمرین بهبودی بیشتری پیدا می‌کنند.
واژه‌های کلیدی: حس عمقی، ستون فقرات لومبو‌ساکرال، لگن، تمرینات ثبات‌دهنده کمر
دریافت: 1388/3/11 | پذیرش: 1396/11/25 | انتشار: 1396/11/25

Khalkhali Zavieh M, Ghasemi M, Mirzaei F, Parandeh H. Studying the Effect of Lumbar Stabilization Exercise on Proprioception of Lumbosacral Spine in Healthy Young Women. pajoohande 2009; 14 (1) :21-26

خلخالی زاویه مینو، قاسمی مهری، میرزایی فاطمه، پرنده هدی. بررسی تأثیر تمرینات ثبات‌‌دهنده کمری بر حس عمقی ستون فقرات لومبو‌ساکرال در زنان جوان سالم. پژوهنده. 1388; 14 (1) :21-26