:: جلد 13، شماره 5 - ( آذر و دي 87 1387 ) ::
حجت اله عباس زاده ، دکتر سید غلامرضا فنائی ، دکتر یوسف صادقی ، دکتر فریبا الماسی ، دکتر احمد حسینی*
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، prof_hosseini @ yahoo.com
سابقه و هدف: القای رشد و تکامل اووسیت نارس در محیط آزمایشگاهی یکی از روش هایی است که اخیراً در فن آوری های کمک باروری توجه بسیاری از محققین را به خود جلب نموده است. این روش برای زنان مبتلا به سرطان و تخمدان پلی کیستیک حایز اهمیت است. علی رغم استفاده از محیط های کشت مختلف، تاکنون یک محیط مناسب ایده آل جهت کشت اووسیت های نارس گزارش نشده است. با توجه به گزارش مواردی از موفقیت و به منظور تعین تأثیر مایع فولیکولی انسانی (مشابه با محیطی که اووسیت را در داخل بدن در بر گرفته است) بر بلوغ و قدرت باروری اووسیت های نارس موش سوری این تحقیق انجام گرفت. مواد و روش ها: تحقیق با طراحی تجربی انجام گرفت. تخمدان موش های ماده 4 تا 6 هفته ای از نژاد NMARI پس از قطع نخاع گردنی در شرایط استریل خارج و پس‌ از شستشو، اووسیت های نارس جدا شده از آن به‌ سه گروه‌ تقسیم‌ گردیدند. در گروه‌ اول‌ تعداد 209 تخمک نارس در محیط کشت حاوی FCS20% ,MEM-α, hCG, rFSH، در گروه دوم، 203 اووسیت نارس در محیط کشت حاوی hHFF100% و در گروه سوم، 205عدد اووسیت نارس در محیط حاوی MEM-α، hCG، rFSH وhHFF 20% قرار داده شدند. اووسیت های نارس به مدت 24 ساعت در داخل انکوباتور قرار داده شده و روز بعد، مراحل بلوغ اووسیت به وسیله میکروسکوپ معکوس مورد بررسی قرار گرفت. اووسیت های بالغ در هر گروه به قطره های حاوی اسپرم انتقال پیداکردند و میزان تشکیل جنین های 2 سلولی پس از 24 ساعت در زیر میکروسکوپ معکوس ثبت شد. سپس داده ها با آزمون آماری مجذور کای آنالیز شدند. یافته ها: میزان بلوغ اووسیت ها در گروه دوم (7/83%) نسبت به گروه اول (8/59%) وگروه سوم (3/67%) از لحاظ آماری به طور معنی داری بالاتر بود (0005/0P<) و اختلاف بین گروه اول و سوم از نظر آماری معنی دار نبود (2/0P<). میزان تشکیل جنین های دو سلولی در گروه دوم (8/81%) نسبت به گروه سوم (3/54%) و گروه اول (2/47%) از لحاظ آماری به طور معنی داری (01/0P< و002/0 P<) بالاتر بود. اختلاف بین گروه اول و سوم از نظر آماری معنی دار بود (07/0P<.). نتیجه گیری: به نظر می رسد که مایع فولیکولی انسانی، به صورت حرارت دیده می تواند بر بلوغ اووسیت های نارس موش سوری و باروری آن ها و در نتیجه میزان تشکیل جنین های دو سلولی در محیط آزمایشگاهی تأثیر مثبتی داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: اووسیت نارس، مایع فولیکولی، بلوغ، باروری
دریافت: 1387/11/7 | پذیرش: 1396/11/28 | انتشار: 1396/11/28

Abbaszadeh H, Fanaii GH, Sadeghi Y, Almasi F, Hosseini A. Effects of Heated Human Follicular Fluid (hHFF) and MEM-α on Maturation and Fertilization of Immature Mouse Oocytes. pajoohande 2008; 13 (5) :425-432

حجت اله عباس زاده ، دکتر سید غلامرضا فنائی ، دکتر یوسف صادقی ، دکتر فریبا الماسی ، دکتر احمد حسینی . بررسی تأثیر مایع فولیکولار انسانی حرارت دیده و محیط کشت MEM-α بر بلوغ و باروری اووسیت های نارس موش سوری. پژوهنده. 1387; 13 (5) :425-432