:: جلد 13، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1387 ) ::
بررسی نتایج دراز مدت درمان جراحی در تومورهای نخاعی در یک دوره 26 ساله
دکتر امیر سعید صدیقی ، دکتر سید مرتضی طباطبایی ، دکتر افسون صدیقی ، دکتر سید محمود طباطبایی فر*
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، invincible19152@ yahoo.com
سابقه و هدف: تومورهای نخاعی 15ـ 10% کل نئوپلاسم های سیستم عصبی مرکزی را تشکیل می دهند. نکته مهم در بررسی اطلاعات جدید در این زمینه آن است که اکثر مطالعات به صورت گزارشات موردی بوده و تعداد اندکی از مقالات به صورت گزارش سری های بزرگ بوده است. در این مطالعـه نتایج اعمال جراحی انجام شده بر تعداد قابل توجهی از بیماران مبتلا به تومورهای نخاعی ارائه شده است. مواد و روش ها: نتایج اعمال جراحی بر 104 مورد از 204 بیمار مبتلا به تومور نخاع مراجعه کننده به کلینیک مؤلف که از سال 1359 لغایت 1385 تحت عمل جراحی قرار گرفتند، در این مقاله ارائه شده است. موارد مورد بررسی عبارت بودند از سن، جنس، طول مدت بیماری، علایم بالینی و مدت زمان بروز آن ها، محل تولد، خصوصیات رادیولوژیک، نتایج عمل جراحی، رزکسیون جراحی، هیستولوژی تومور و عوارض. به علاوه نتایج حاصله با سایر مطالعات مقایسه گردیده است. یافته ها: از اسفند 1359 لغایت اسفند 1385 ، 204 بیمار به طور متوالی به کلینیک مراجعه نمودند که از آن میان 104 مورد تحت عمل جراحی قرار گرفتند . نیمی از بیماران مرد و نیم دیگر زن بودند. متوسط سن بیماران، 1/37 سال بود (4 تا 75 سال). شایع ترین محل وقوع تومور در ناحیه توراسیک (8/30%) و در درجه بعد گردن بود (9/27%). در 1/74% تومور از نوع اکسترامدولاری و در 9/25% از نوع اینترامدولاری بود. در میان توده های اکسترامدولاری شایع ترین پاتولوژی، تومور غلاف عصبی (4/58%) و سپس مننژیوم بود (2/18%). در تومورهای اینترامدولاری آستروسیتوم شایع ترین (6/55%) و اپاندیموم (9/25%) در درجه بعدی قرار داشت. رزکسیون کامل یا تقریباً کامل در 9/78% انجام شد. مدت زمـان پی گیری بیماران از 1 تا 209 ماه متغیر بود و به طور متوسط 29 ماه بود. در 6/84% وضعیت نورولوژیک بیماران پس از عمل بهتر شد. عوارض عمل جراحی در 5/12% و مرگ و میر در 9/0% رخ داد. نتیجه گیری: با استفاده از تکنیک های جدید جراحی و استفاده از میکروسکوپ، نتایج اعمال جراحی بر تومورهای نخاعی در بیماران مطالعه حاضر با نتایج سایر مطالعات در کشورهای پیشرفته قابل مقایسه است. از فاکتورهای مؤثر در وضعیت نهایی بیماران پس از عمل جراحی درجه بدخیمی، وسعت ضایعه و شدت نقص عصبی قبل از انجام جراحی است.
واژه‌های کلیدی: تومور نخاع، اینترامدولاری، اکسترامدولاری، رزکسیون جراحی
دریافت: 1387/8/1 | پذیرش: 1396/12/2 | انتشار: 1396/12/2

Sedighi AS, Tabatabaie far SM, Sedighi A, Tabatabaie far SM. Long-Term Outcomes of Surgical Resection of Spinal Cord Tumors A 26 Year Review. pajoohande 2008; 13 (1) :39-46

صدیقی دکتر امیر سعید، دکتر سید مرتضی طباطبایی ، صدیقی دکتر افسون، طباطبایی فر دکتر سید محمود. بررسی نتایج دراز مدت درمان جراحی در تومورهای نخاعی در یک دوره 26 ساله. پژوهنده. 1387; 13 (1) :39-46