:: جلد 10، شماره 1 - ( فروردين 1384 ) ::
ثمین علوی*، زهره فارسی، ناصر ولائی، مهرشاد عباسی
سابقه و هدف: با توجه به شیوع ترومبوسیتوپنی در نوزادان بستری در بخش های NICU و عوارض شناخته شده آن و عدم گزارشی از وضعیت آن در کشور و وجود کاستی هایی در تحقیقات قبلی، به منظور تعیین شیوع ترومبوسیتوپنی و عوامل مرتبط با آن، این تحقیق بر روی نوزادان بستری در بخش NICU بیمارستان کودکان مفید طی یک سال انجام شد. مواد و روش ها: این تحقیق با طراحی Cross-Sectional روی کلیه نوزادان که به طور مستمر در بخش NICU بستری شدند، انجام گرفت. نوزادان براساس مقدار پلاکت به سه گروه؛ غیر ترومبوسیتوپنیک، ترومبوسیتوپنی خفیف تا متوسط و ترومبوسیتوپنی شدید تقسیم شدند. شیوع ترومبوسیتوپنی در نمونه ها همراه نقش عوامل جنس، سن حاملگی، اختلال رشد داخل رحمی (IUGR) سپسیس، نارسایی جفتی، خونریزی داخل بطنی و عمل جراحی با بروز ترومبوسیتوپنی تعیین و میزان واقعی آن در جامعه برآورد شده و با آماره chi square مورد قضاوت آماری قرار گرفت. یافته ها: در این مطالعه، تعداد 436 نوزاد بستری و تحت بررسی قرار گرفتند: تعداد 110 نوزاد (25.2%) مبتلا به ترومبوسیتوپنی شدند که 12.6% ترومبوسیتوپنی خفیف تا متوسط و همین مقدار دچار ترومبوسیتوپنی شدند. نوزادان ترومبوسیتوپنیک نسبت به نوزادان غیر ترومبوسیتوپنیک در مواجهه بیشتری با پرترم بودن، IUGR، خونریزی داخل بطنی، سپسیس و نارسایی جفتی بودند. (P<0.01) نوزادان مبتلا به ترومبوسیتوپنی در مواجهه با جنس خاص و سابقه عمل جراحی نبودند. نتیجه گیری و توصیه ها: به نظر می رسد شیوع ترومبوسیتوپنی و عوامل مرتبط با آن در نوزادان بستری در بخش (IUGR) رقم بالایی باشد. توجه به پیش آگهی این عارضه انجام تحقیقات آنالیزی وسیعی در این زمینه توصیه می شود.
واژه‌های کلیدی: ترومبوسیتوپنی در نوزادان، ریسک فاکتور، سپسیس، خونریزی داخل بطنی، IUGR

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/12 | انتشار: 1396/12/12

علوی ثمین، فارسی زهره، ولائی ناصر، عباسی مهرشاد. بررسی شیوع ترومبوسیتوپنی و عوامل مرتبط در نوزادان بستری در بخش NICU بیمارستان کودکان مفید طی سال های 83-1382. پژوهنده. 1384; 10 (1) :9-15

جلد 10، شماره 1 - ( فروردين 1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها