:: جلد 12، شماره 3 - ( مرداد- شهریور 1386 ) ::
جداسازی،‌ طبقه‌بندی‌ و شناسایی‌ سوش‌های‌ استرپتومایسز‌ به‌روش‌کموتاکسونومی
کتر سـید سـعید اشـراقی*، افروزه نجم الهدی، فاطمه حاجی قاسمی
دانشگاه علوم پزشکی تهران ، eshraghs@sina.tums.ac.ir
سابقه و هدف: اکتینومایست گروهی از باکتری‌های گرم‌ مثبت رشته‌ای شکل هستند که‌ به لحاظ‌ پاره‌ای‌ از شباهت‌های ظاهری‌ به‌قارچ‌ها، سالیان‌ متمادی‌ در قلمرو اوکاریوت‌ها مورد بررسی‌ و مطالعه‌ قرار می‌گرفتند. این باکتری‌ها در زمینه‌ علوم‌ پزشکی‌ و بیوتکنولوژی‌ اهمیت‌ زیادی دارند، چنان که بعضی‌ از جنس‌های‌ آن‌ قادرند بیماری‌های‌ عفونی‌حاد و مزمنی در انسان و حیوانات‌ ایجاد نمایند. به علاوه بعضی از انواع‌ (استرپتومایست) توانایی‌ تولید آنتی‌بیوتیک‌های مختلف‌ را دارند که نوع و میزان آن در بین گونه‌ها بسیار متفاوت است. مواد و روش ها: پنجاه نمونه ‌خاک‌ از مناطق‌ مختلف‌کشور جمع‌آوری‌ و با استفاده از روش رقت پلیت 140 کلنی ‌خالص با ویژگی‌های استرپتومایسز به دست آمد. 88 سوش از بین آن‌ها انتخاب و به‌روش کروماتوگرافی‌ لایه‌نازک (TLC)، محتوای دیواره سلولی آن‌ها دقیقاً شناسائی گردید. ابتدا اسید‌های آمینه دیواره سلولی باکتری‌ها هیدرولیز و توسط اتر دوپترول شستشو تا چربی‌ها در فاز اتری کاملاً حل و جدا شوند. از عصاره‌های‌ صاف‌ شده‌ با استفاده‌ از لوله‌های‌ موئین‌ لکه‌هایی‌ با فواصل‌ 2 سانتی‌متر از هم‌ بر روی‌ صفحات20*20 سانتی‌متری‌ کروماتوگرافی‌ گذاشته‌ شد. در ابتدا و انتهای‌ صفحه‌ کروماتوگرافی‌ دو لکه‌ استاندارد قرار گرفت‌. در نهایت‌ هرصفحه‌ دارای‌ 8 نمونه‌ و دو لکه‌ استاندارد گردید. یافته ها: پس از ظاهر شدن لکه‌ها، ایزومرهای دی‌آمینو پایمیلیک‌ اسید ( DAP) به‌ رنگ‌ سبز زیتونی متمایل به زرد‌ با Rf های‌ متغیر و سایر اسیدهای‌ آمینه‌ به‌ رنگ‌ ارغوانی ‌نمایان‌ گردید که‌ از طریق‌ مقایسه‌ با استاندارد مورد تفسیر قرارگرفتند. به علت‌ حضور ایزومر چپ‌گرد دی‌آمینو پایمیلیک‌ اسید در صفحات‌، مشخص شد که‌ 97% نمونه‌های‌ مورد آزمایش ‌استرپتومایسز‌ بودند. نتیجه گیری: کموتاکسونومی‌ روشی‌ مناسب‌ برای‌ شناسایی گونه‌های ‌استرپتومایسز می‌با‌شد.
واژه‌های کلیدی: استرپتومایسز، کموتاکسونومی، کروماتوگرافی لایه‌نازک، دی‌آمینو پایمیلیک ‌اسید
متن کامل [PDF 169 kb]   (1956 دریافت)
دریافت: 1387/7/17 | پذیرش: 1396/12/8 | انتشار: 1396/12/8

Isolation and Characterization of Streptomyces in Composted Iranian Soil, Using Chemotaxonomy. pajoohande 2007; 12 (3) :211-220