:: جلد 12، شماره 6 - ( بهمن-اسفند 1386 ) ::
دکتر معصومه سیمبر* ، مرضیه شایان منش ، فاطمه ناهیدی ، دکتر اکبر زاده
دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، msimbar@yahoo.com
سابقه و هدف: امروزه آلودگی به ویروس ایدز یکی از عوامل مهم ناخوشی و مرگ در دنیاست . با توجه به قابل انتقال بودن ویروس از راه خون و برخی مایعات بدن، عاملین زایمان از جمله گروه های در معرض خطر می باشند. لذا، رعایت اصول پیشگیری از ایدز از سوی این افراد ضروری است و میزان آگاهی و باور پرسنل مامایی از روش های پیشگیری از ایدز می تواند در نحوه عملکرد صحیح آن ها تأثیر گذار باشد. مطالعه حاضر نیز با هدف تعیین آگاهی ، نگرش و عملکرد ماماها در زمینه پیشگیری از ایدز در بیمارستان های منتخب شهر اصفهان سال 1385 به اجرا درآمده است. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی، با استفاده از تکنیک سر شماری 58 نفر از پرسنل مامایی شاغل در بیمارستان های دولتی شهر اصفهان شامل: بیمارستان دکتر علی شریعتی، امیرالمؤمنین، عسگریه، عیسی بن مریم و بهشتی شرکت کردند. اطلاعات، با استفاده از چک لیست مشاهده عملکرد و پرسشنامه سه قسمتی حاوی مشخصات دموگرافیک، سؤالات آگاهی و سؤالات نگرش جمع آوری گردید. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری (آنالیز واریانس یک طرفه، تی تست مستقل و دقیق فیشر و ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن ) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: در این پژوهش میانگین سنی واحدهای پژوهش 84/7 ± 36/35 بود و اغلب آن ها در زمینه اصول پیشگیری آموزش دیده بودند و تجربه فرو رفتن سوزن در دست را ذکر می کردند. اکثراً از آگاهی خوب (6/96%)، نگرش مثبت (1/93%) و عملکرد متوسطی (7/70%) در ارتباط با اصول پیشگیری از ایدز برخوردار بودند ( تنها 3/29% دارای عملکرد خوب بودند). تفاوت معنی داری در نمره عملکرد افراد در وضعیت استخدامی مختلف وجود داشت (05/0>P). از طرفی ارتباط منفی ضعیف و معنی داری نیز بین نمره عملکرد افراد با مدت سابقه کار بالینی آن ها مشاهده شد ( 05/0.>P ، 3/0- =r ). نتیجه گیری: با توجه به اهمیت اصول پیشگیری از ایدز جهت محافظت پرسنل مامایی و با عنایت به عملکرد مطلوب تعداد محدودی از پرسنل، بایستی عوامل مؤثر دیگر بر عملکرد مطلوب این افراد نیز مورد بررسی قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: ایدز، پیشگیری، آگاهی، نگرش
دریافت: 1387/7/7 | پذیرش: 1396/12/6 | انتشار: 1396/12/6

Simbar M, Shayanmanesh M, Naheedi F, Akbarzadeh. Knowledge, Attitude and Practice of Midwives about HIV/AIDS Prevention in Selected Hospital in Isfahan City, 2006. pajoohande 2008; 12 (6) :535-540

سیمبر دکتر معصومه، شایان منش مرضیه، ناهیدی فاطمه، دکتر اکبر زاده . بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد ماماها در پیشگیری از ایدز در بیمارستان های منتخب شهر اصفهان سال 1385. پژوهنده. 1386; 12 (6) :535-540