:: جلد 10، شماره 2 - ( خرداد 1384 ) ::
رویا شرافت کاظم زاده*، سعید شهراز، حمید محقق شلمانی، بابک نوری نیر، شاهین انصاری، میترا غازیانی، حامد قطبی، محمدعلی محققی، علیرضا موسوی جراحی، محمدمهدی گویا، سیدجواد میرحسنی مقدم، محمدرضا زالی
سابقه و هدف: نظر به شیوع سرطان کبدی اولیه و اپیدمیولوژی متفاوت آن در کشورهای مختلف و عدم اطلاع از وضعیت آن در کشور و به منظور تعیین موارد سرطان کبدی اولیه، این تحقیق روی موارد گزارش شده در دو مرکز مبارزه با بیماریهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و انستیتو کانسر، به دانشگاه علوم پزشکی تهران طی سال های 1379-1365 انجام گرفته است. مواد و روش ها: تحقیق با طراحی مطالعه داده های موجود انجام شد. با مراجعه به مراکز مورد بررسی کلیه موارد سرطان ثبت شده و نوع سرطان کبدی اولیه از موارد دیگر جدا و مورد مطالعه قرار گرفتند. در هر پرونده سن، جنس، نوع پاتولوژی و سال گزارش استخراج و به یک فرم اطلاعاتی منتقل شده و با آمارهای توصیفی و تحلیلی مورد قضاوت قرار گرفت و نیز رتبه این سرطان نسبت به کل موارد سرطانی تعیین شد. یافته ها: طی این مدت تنها درباره پنج سال اطلاعات کامل وجود داشت که جمعا 55912 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند که 655 مورد (1.17%) آن را سرطان کبدی اولیه تشکیل می داد. نسبت جنسی مرد به زن 1.5 به 1 بود. برای هر مورد سرطان کبدی اولیه، 85 مورد از سایر سرطان ها وجود داشت. نتیجه گیری: اقلام ثبت شده نمی توانند نشانگر موارد سرطان کبدی در داخل کشور و حتی در مراکز مورد بررسی باشند. با توجه به اهمیت این نوع مطالعات برقراری یک نظام جامع و پویا برای ثبت موارد واقعی سرطان در کشور درخواست می گردد.
واژه‌های کلیدی: سرطان کبدی اولیه، مرکز مبارزه با بیماری ها، انستیتو کانسر، ایران

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/12 | انتشار: 1396/12/12

شرافت کاظم زاده رویا، شهراز سعید، محقق شلمانی حمید، نوری نیر بابک، انصاری شاهین، غازیانی میترا، و همکاران. و همکاران. و همکاران.. بررسی موارد سرطان کبدی اولیه در مراکز مبارزه با بیماری ها و انستیتو کانسر در سال های 79-1365. پژوهنده. 1384; 10 (2) :9-15

جلد 10، شماره 2 - ( خرداد 1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها