:: جلد 10، شماره 3 - ( مرداد 1384 ) ::
روح اله یگانه*، عبدالرضا خیرالهی، کرم اله طولابی، محمد بشاشتی محمد، جمال الدین خوشدل، مینا احمدی، امیرهومن کاظمی
سابقه و هدف: ختنه یکی از شایع ترین اعمال جراحی می باشد که در تمام جهان انجام می شود. این نوع عمل جراحی در صورتی که به نحو صحیحی انجام نگیرد عوارض متعددی را در پی خواهد داشت. این مطالعه با هدف تعیین میزان عوارض دیررس ختنه در دانش آموزان پسر مدارس ابتدایی شهر خرم آباد طی سالهای 1381-1380 انجام گرفته است.مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی - مقطعی می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری احتمال متناسب با حجم و خوشه ای 3205 دانش آموز پسر مقطع ابتدائی در سال تحصیلی 1381-1380 از نظر عوارض دیررس ختنه توسط جراح عمومی یا ارولوژیست مورد معاینه قرار گرفتند یافته ها: از میان 3205 دانش آموز مورد مطالعه 3125 مورد قبلا ختنه شده بودند. نتایج بدست آمده نشان داد که 237 نفر (7.6%) از مجموع 3125 نفر دانش آموز ختنه شده دچار عوارض دیررس ختنه بودند. شایع ترین عارضه اضافه آمدن پره پوس (47.7%) بود. هیپوسپادیاس در افراد ختنه شده، کمترین عارضه دیررس بود (2.5%).نتیجه گیری: در این مطالعه با توجه به میزان بالای عوارض دیررس ختنه، برگزاری کارگاه های آموزشی جهت آموزش این نوع عمل جراحی به پزشکان عمومی و پرستاران ضروری است. در ضمن آگاهی دادن به والدین در مورد عوارض احتمالی ختنه و تشویق آنها به انجام آن در قبال فرزندان خود توسط پزشکان متبحر برای پیشگیری از این عوارض خطرآفرین ضروری است.
واژه‌های کلیدی: ختنه، عوارض دیررس، شیوع

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/9 | انتشار: 1396/12/9

یگانه روح اله، خیرالهی عبدالرضا، طولابی کرم اله، بشاشتی محمد محمد، خوشدل جمال الدین، احمدی مینا و همکاران.. بررسی شیوع عوارض دیررس ختنه در دانش آموزان مدارس ابتدایی شهر خرم آباد لرستان: سال تحصیلی 1380-1381. پژوهنده. 1384; 10 (3) :9-15

جلد 10، شماره 3 - ( مرداد 1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها