:: جلد 6، شماره 4 - ( مهر 1380 ) ::
حسین بشیری بد*، گیتا اسلامی، فاطمه فلاح، ناصر ولائی
سابقه و هدف: با توجه به گزارش های متفاوت از شیوع آلودگی با شپش سر، عوارض شناخته شده آن و وجود اطلاعاتی مبنی بر تاثیر حشره کش های کوپکس، اکتوپار و سیت، این تحقیق روی دانش آموزان مدارس ابتدایی شهریار در پاییز و زمستان 1372 انجام شد. مواد و روش ها: تحقیق در مرحله نخست به روش توصیفی روی تعداد 1921 نفر دانش آموز دختر و پسر که به طور تصادفی انتخاب شدند، انجام و با معاینه بالینی به وسیله متخصص حشره شناسی و با مشاهده شپش بالغ، نوزاد و رشک روی سر آنان به عنوان آلوده تلقی گردیدند. در مرحله دوم، تحقیق به روش کارآزمایی بالینی روی تعداد 48 دانش آموز آلوده صورت پذیرفت. این دانش آموزان به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. در گروه اول پودر کوپکس (حاوی پرمترین)، در گروه دوم شامپو اکتوپار (حاوی گامابنزن) و در گروه سوم شامپو سیت (حاوی پیراتروم) همراه با دستورالعمل مصرف، تجویز شد و پس از یک هفته با معاینه مجدد دانش آموزان، وجود یا عدم وجود آلودگی تعیین گردید. یافته ها: از 1921 فرد مورد بررسی، آلودگی در 15.8% آنها (شامل 8.2% پسر و 24.3%) دختر مشاهده شد. موی بلند شانس بروز آلودگی را 2.4 برابر در دختران افزایش داد. پودر کوپکس در 18.8، شامپو اکتوپار در 56.2 و شامپو سیت در 93.7 درصد موارد موجب رفع آلودگی گردید (P<0.0005). نتیجه گیری و توصیه ها: شیوع آلودگی جدی بوده و انجام تحقیق های مشابه در سایر مناطق پیشنهاد می گردد. با توجه به مقاومت زیاد شپش ها نسبت به حشره کش کوپکس و حتی شامپو اکتوپار، استفاده از شامپوهای مناسب تر توصیه می شود.
واژه‌های کلیدی: شپش سر، شهریار، پودر کوپکس، شامپو اکتوپار، شامپو سیت

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1397/1/21 | انتشار: 1397/1/21

بشیری بد حسین، اسلامی گیتا، فلاح فاطمه، ولائی ناصر. بررسی شیوع آلودگی به شپش سر دانش آموزان مدارس ابتدایی شهریار و تاثیر شپش کش ها بر آلودگی. پژوهنده. 1380; 6 (4) :9-15

جلد 6، شماره 4 - ( مهر 1380 ) برگشت به فهرست نسخه ها