:: جلد 6، شماره 4 - ( مهر 1380 ) ::
محمدرضا مسجدی*، معصومه مسعودی نیا، حسین باقری، رویا ابوالفضلی
سابقه و هدف، ابتلا به میوپاتی ناشی از کورتیکوسترویید در افراد مبتلا به بیماریهای مزمن ریوی اهمیت ویژه‌ای دارد. با توجه به اختلاف نظر در مورد میزان بروز میوپاتی در این بیماران و به منظور تعیین این میزان با تاکید بر الکترومیوگرافی،مطالعه ای به منظور بررسی میوپاتی در مبتلایان به بیماری های مزمن ریوی که تحت درمان با کورتیکوسترویید بودند، صورت گرفت. مواد و روش ها: مطالعه به روش توصیفی انجام گرفت. در یک گروه 72 نفری از بیماران مزمن ریوی که حداقل 2 ماه مصرف مداوم کورتیکوسترویید داشتند، در 4 مرحله بررسی های زیر صورت گرفت: بررسی تاریخچه و شرح حال، ارزیابی فیزیکی سیستم حسی- حرکتی الکترومیوگرافی در سه حالت (استراحت، انقباض خفیف و انقباض حداکثر عضلات) و نهایتا تست های تیرویید، آنزیم های عضلانی و الکترولیت های سرم. کسانی که ضعف بالینی داشته و در EMG آنها میوپاتی مشهود بود، به عنوان افراد مبتلا به استروییدمیوپاتی در نظر گرفته شدند، شیوع در نمونه تعیین و فاصله اطمینان مشخص شد. ارتباط مدت بیماری، دوز مصرفی و سن با بروز بیماری نیز تعیین گردید.یافته ها: در 72 بیمار مورد مطالعه میانگین مدت مصرف دارو 47.3±10 ماه و میانگین دوز مصرفی 10.5±2.8 میلی گرم در روز بود. 41 نفر از ضعف عضلانی شکایت داشتند (56 درصد) که از این تعداد 68 درصد دچار ضعف عضلانی بالینی بودند (39 درصد از کل). در 23 نفر، وجود میوپاتی علاوه بر علایم بالینی به وسیله الکتروکاردیوگرافی هم تایید شد، لذا در 31.9 از افراد طبق شواهد بالینی و الکتروکاردیوگرافی میوپاتی وجود داشت، در حالی که تست های آزمایشگاهی طبیعی بودند. رابطه ای بین دوز روزانه دارو، نوع بیماری ریوی و جنسیت با میوپاتی به دست نیامد. با این حال افراد دچار میوپاتی به طور محسوسی مدت طولانی تر دارو مصرف کرده بودند و سن بالاتری داشتند.نتیجه گیری و توصیه ها: مصرف کورتیکوسترویید در دراز مدت، حتی با دوز پایین، می تواند با ایجاد میوپاتی همراه باشد. میزان استروییدمیوپاتی در بیماران ریوی قابل توجه و بالاتر از تصور موجود است. احساس ضعف عضلانی در این بیماران علامتی مهم و جدی است که اغلب با ضعف عضلانی بالینی توام است و باید مورد توجه قرار گیرد. الکترومیوگرافی، تغییرات میوپاتیک را به خوبی نمایش داده و در مراحل خفیف تا شدید استروییدمیوپاتی، از ارزش تشخیصی بالایی برخوردار است.
واژه‌های کلیدی: استروییدمیوپاتی، بیماریهای مزمن ریوی، ضعف عضلانی، الکترومیوگرافی

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1397/1/21 | انتشار: 1397/1/21

مسجدی محمدرضا، مسعودی نیا معصومه، باقری حسین، ابوالفضلی رویا. بررسی الکترومیوگرافیک استروییدمیوپاتی در مبتلایان به بیماریهای مزمن ریوی مراجعه کننده به کلینیک تخصصی ریه، 1377. پژوهنده. 1380; 6 (4) :9-15

جلد 6، شماره 4 - ( مهر 1380 ) برگشت به فهرست نسخه ها