:: جلد 7، شماره 2 - ( تير 1381 ) ::
جلال پوراحمد*، سیدعلیرضا مرتضوی، حسین علی تابنده، فریبا کریمی، سیدمسعود قوام، هایده مدنی
چکیده:   (51997 مشاهده)
سابقه و هدف: مطالعه حاضر کوششی در جهت بررسی اثرات قلبی- عروقی قرص "سرماخوردگی بزرگسالان" و قرص "آنتی هیستامین دکونژستان" که هر دو حاوی عوامل مقلد سمپاتیک هستند در بیماران مبتلا به پرفشاری خون از طریق مقایسه اثر آنها با دارونما و همچنین مقایسه اثرات این دو دارو با یکدیگر می باشد. مواد و روش ها: به 30 نفر داوطلب دارای پرفشاری خون که میانگین سنی 5.7 ±57.1 سال داشتند، قرص آنتی هیستامین دکونژستان و سرماخوردگی بزرگسالان و دارونمای آنها به صورت متقاطع و یک سوکور با دوره wash out دو هفته‌ای تجویزگردید. قبل از تجویز و پس از آن در دقایق 10، 20، 30، 60، 120 و 240، چهار پارامتر فشار خون سیستولی (SBP)، فشار خون دیاستولی(DBP) ، فشار خون متوسط شریانی (MAP) و نبض یا تعداد ضربان قلب در دقیقه (HR) اندازه گیری شدند. یافته ها: در رابطه با قرص آنتی هیستامین دکونژستان افزایش معنی دار در فشار خون سیستولی نسبت به دارونما در دقایق 30، 60، 120 و 240 پس از تجویز به دست آمد. افزایش معنی دار در فشار خون دیاستولی نسبت به دارونما در دقایق 30، 60 و 120 پس از تجویز مشاهده شد. افزایش معنی دار در فشارخون متوسط شریانی نسبت به دارونما در دقایق 30 ،60 ،120و 240 پس از تجویز به دست آمد. کاهش معنی دار در تعداد ضربان قلب، در دقیقه 60پس از تجویز مشاهده شد. اما در مورد قرص سرماخوردگی بزرگسالان اختلاف معنی دار در هیچ یک از زمانها نسبت به دارونما در مورد فشارخون سیستولی، فشارخون دیاستولی و فشار خون متوسط شریانی بدست نیامد، تنها در مورد نبض شمارش شده از بیماران در دقیقه 120، کاهش معنی داری نسبت به دارونما گزارش شد. نتیجه گیری و توصیه ها: این مطالعات نشان داد که جنسیت هیچ تاثیری بر پارامترهای ذکر شده ندارند. نتایج بدست آمده از این مطالعه به منزله زنگ خطری برای جامعه پزشکی و همچنین بیماران مبتلا به پرفشاری خون در خصوص مصرف داروهایی است که سالیان دراز به عنوان داروهای بی خطر و OTC و حتی با دوز بالا مصرف می شدند. در عین حال می توان برای حل نسبی مشکل یک داروی موثر در سرماخوردگی یعنی قرص سرما خوردگی بزرگسالان را پیشنهاد کرد که هیچگونه اثر افزایشی قابل ملاحظه‌ای بر روی فشار خون بیماران ندارد.
واژه‌های کلیدی: پرفشاری خون، فشارخون سیستولی، فشار خون دیاستولی، فشار خون متوسط شریانی، ضربان قلب، سرماخوردگی بزرگسالان، آنتی هیستامین دکونژستان

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/26 | انتشار: 1396/12/26

پوراحمد جلال، مرتضوی سیدعلیرضا، تابنده حسین علی، کریمی فریبا، قوام سیدمسعود، مدنی هایده. بررسی اثرات قلبی - عروقی قرص سرماخوردگی بزرگسالان و آنتی هیستامین دکونژستان در بیماران مبتلا به پرفشاری خون. پژوهنده. 1381; 7 (2) :9-15

جلد 7، شماره 2 - ( تير 1381 ) برگشت به فهرست نسخه ها