:: جلد 7، شماره 3 - ( مهر 1381 ) ::
بررسی تاثیر درمان جایگزینی هورمونی بر کیفیت خواب در زنان یائسه
زهرا ذنوبی*، مریم السادات موسوی
سابقه و هدف: با توجه به اهمیت یائسگی و اثرات آن بر زندگی خانم یائسه و نیز فواید درمان جایگزینی هورمون در این دوران، بر آن شدیم که به بررسی یکی از اثرات استروژن درمانی در اختلالات خواب در زنان یائسه بپردازیم. مواد و روش ها: در این مطالعه که به صورت clinical trial with concurrent controls انجام شد، 60 خانم یائسه وارد شدند. این افراد در دو گروه 30 نفری قرار گرفتند. گروه تجربی تحت درمان با قرص استروژن کنژوگه به میزان 0.625 mg در روز به مدت سه ماه و گروه شاهد تحت درمان با پلاسبو، یک عدد در روز به مدت سه ماه قرار گرفتند. قبل و پس از درمان، پرسشنامه هایی حاوی 7 سوال کامل گردید. یافته ها: در گروه تجربی تسهیل در خواب رفتن مشاهده شد، همچنین تعداد دفعات پریدن از خواب، خستگی صبحگاهی و خواب آلودگی در طی روز کاهش یافته بود. این در حالیست که به خواب رفتن مجدد افراد این گروه نیز تسهیل شده بود. کلیه موارد فوق در مقایسه با گروه شاهد از نظر آماری معنی دار بود(p<0.05) . در این مطالعه ارتباطی بین وزن،‌ سن، طول مدت یائسگی و علت آن با اختلالات خواب بدست نیامد. نتیجه گیری و توصیه ها: این مطالعه نشان داد درمان جایگزینی استروژن بوضوح مشکلات خواب را در زنان یائسه کاهش داده است. انجام مطالعات کاملتر با تعداد نمونه بیشتر توصیه می شود.
واژه‌های کلیدی: یائسگی، خواب، درمان جایگزینی هورمونی

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/22 | انتشار: 1396/12/22

ذنوبی زهرا، موسوی مریم السادات. بررسی تاثیر درمان جایگزینی هورمونی بر کیفیت خواب در زنان یائسه. پژوهنده. 1381; 7 (3) :9-15

جلد 7، شماره 3 - ( مهر 1381 ) برگشت به فهرست نسخه ها