:: جلد 7، شماره 4 - ( دى 1381 ) ::
سهراب شهزادی*، سیدمحمدرضا علی نقی مداح
سابقه و هدف: با توجه به موارد متعدد استفاده از فسفر پرتوزا در درمان تومورهای کیستیک مغزی و میزان موفقیت آنها و عدم اطلاع از نتایج آن و به منظور سنجش نتایج درمانی فسفر پرتوزا بر روی تومورهای مغزی، این تحقیق بر روی مراجعین به بیمارستان شهدای تجریش از سال 1377 تا 1380 انجام گرفت. مواد و روش ها: تحقیق به روش مطالعه داده های موجود بر روی کلیه بیماران صورت گرفت. خصوصیات سن،‌ جنس و روش عمل و تاثیر آن روی تومور بویژه تغییرات اندازه کیست، میدان بینایی، تیزبینی و تغییرات اختلالات هورمونال ارزیابی و داده ها به صورت آمار توصیفی ارایه گردید. یافته ها: تحقیق روی 12 بیمار مبتلا به تومورهای کیستیک مغزی شامل 6 بیمار مذکر (50%) و 6 بیمار مونث (50%) با میانگین سنی 12.75 سال انجام شد. از نظر آسیب شناسی 10 بیمار مبتلا به کرانیوفارنژیوما و 2 بیمار مبتلا به آستروسیتوم کیستیک بوده اند. جراحی با روش استروتاکسیک و تزریق فسفر رادیواکتیو از طریق مخزن متصل به کاتتر انجام گرفت. هیچ موردی از مرگ و میر به دنبال مراحل عمل یا تزریق مشاهده نشد. زمان پیگیری بیماران بین شش ماه تا چهار سال (میانگین 28.8 ماه) بوده است. در 5 بیمار (41.6%) بهبودی واضح میدان بینایی و تیزبینی مشاهده شد. در 4 بیمار (33.3%) بینایی بدون تغییر ولی در سه بیمار (25%)، متناسب با ادامه افزایش رشد قسمت جامد تومور بینایی بدتر شد. بررسی های تصویرنگاری C.T scan یا MRI در مراحل پیگیری، در 10 بیمار (83.3%) کاهش حجم قسمت کیستیک تومور را نشان داد که در 5 بیمار (41.7%) کاملا محو شده و در 4 بیمار (33.3%) بیش از 80% کاهش حجم یافته و در یک مورد (8.3%) کاهش حجم 25% بود. در 2 بیمار (16.6%) افزایش قسمت جامد و همچنین کیستیک تومور مشاهده شد. نتیجه گیری و توصیه ها: نتایج درمانی فسفر پرتوزا در بیماران مبتلا به تومورهای کیستیک مغزی، مطلوب و قابل قبول بوده و در مقایسه با نتایج دیگران آمار مناسب و قابل قبولی است. انجام این روش برای کاهش حجم کیست تومور و بهبودی علایم بیماران توصیه می گردد.
واژه‌های کلیدی: رادیوتراپی، استروتاکسیک، فسفر، تومورهای کیستیک مغزی

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/21 | انتشار: 1396/12/21

شهزادی سهراب، علی نقی مداح سیدمحمدرضا. بررسی نتایج درمانی فسفر پرتوزا در تومورهای کیستیک مغزی در بیمارستان شهدای تجریش در سال های 80-1377. پژوهنده. 1381; 7 (4) :9-15

جلد 7، شماره 4 - ( دى 1381 ) برگشت به فهرست نسخه ها