:: جلد 7، شماره 4 - ( دى 1381 ) ::
سیدحسین مرتضوی، احمد عامری*
سابقه و هدف: اختلاف نظر بر سر بهبود بقای زنان پره منوپوز مبتلا به سرطان پستان که طی فاز لوتئال سیکل قاعدگی تحت رزکسیون تومور قرار گرفته اند ازسال 1989 با مطالعه Hrushesky شروع شده و همچنان ادامه دارد. با توجه به اهمیت پیش آگهی در مبتلایان به سرطان پستان و جهت تعیین رابطه زمان عمل جراحی با پیش آگهی بیماران، این مطالعه بر روی زنان پره منوپوز مبتلا به سرطان پستان که طی سالهای 79-1373 در بخش رادیوتراپی- اونکولوژی بیمارستان جرجانی تحت درمان قرار گرفته بودند، انجام شد.مواد و روش ها: تحقیق به روش Historical Cohort بر روی 59 زن پره منوپوز مبتلا به سرطان پستان قابل جراحی با سیکل قاعدگی منظم انجام شد. بیماران در دو گروه مورد و شاهد طبقه بندی شدند. گروه شاهد بیمارانی بودند که در طی فاز فولیکولار (روزهای 14-1) سیکل قاعدگی و گروه مورد بیمارانی بودند که طی فاز لوتئال سیکل قاعدگی (روزهای 28-15) عمل جراحی شده بودند. نحوه درمان همه بیماران یکسان و همه بیماران درگیری غدد لنفاوی داشتند. بقای دو گروه با روش کاپلان مایر به دست آمده و با آزمون Log rank با هم مقایسه شد. یافته ها: حداقل مدت پیگیری 17 ماه و متوسط مدت پیگیری 58.3 ماه بود. هیچ تفاوت قابل ملاحظه آماری در بقاء کلی و بدون بیماری بین دو گروه وجود نداشت. تاثیر زمان عمل جراحی نسبت به سیکل قاعدگی بر بقای‌ کلی و بدون بیماری در آنالیز تک متغیره و چند متغیره نیز تایید نشد. نتیجه گیری و توصیه ها: نتایج ما این فرضیه که زمان عمل جراحی در فازهای مختلف سیکل قاعدگی (فولیکولار و لوتئال) بقای کلی و بدون بیماری را تحت تاثیر قرار می دهد، تایید نمی کند، لیکن برای اظهار نظر دقیق تر یک مطالعه آینده نگر که در آن فازی از سیکل قاعدگی که در آن عمل جراحی انجام شده با آزمایش بیوشیمیایی خون تایید شده باشد، پیشنهاد می شود.
واژه‌های کلیدی: سرطان پستان، فاز سیکل قاعدگی، ‌ بقا، جراحی

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/21 | انتشار: 1396/12/21

مرتضوی سیدحسین، عامری احمد. بررسی رابطه زمان عمل جراحی در فازهای مختلف سیکل قاعدگی با پیش آگهی بیماران مبتلا به سرطان پستان. پژوهنده. 1381; 7 (4) :9-15

جلد 7، شماره 4 - ( دى 1381 ) برگشت به فهرست نسخه ها