:: جلد 7، شماره 4 - ( دى 1381 ) ::
مهیار جان احمدی*، مهین گنج خانی، هادی فتحی مقدم
سابقه و هدف: صرع نوعی بیماری عصبی است که در آن تعدادی از سلولهای عصبی مغز ایمپالسهای الکتریکی غیر طبیعی صادر می کنند که موجب اختلال موقت سایر سلولهای عصبی مغز می گردد. به منظور تعیین اثرات ترکیب جدید کویینازولینونی بر جریانهای یونی مرتبط با تشنج، این تحقیق روی یک مدل صرعی انجام گرفت. مواد و روش ها: تحقیق به روش تجربی و با استفاده از تکنیکهای کلمپ جریان و کلمپ ولتاژ در الکترودی، به منظور تعیین اثرات ترکیب جدید کوئینازولینونی بنام (2- (سه فلونورومتیل)، 3- (پارااتیل فسیل 4 - (3(H) کویینازولینون) بر روی اثرات صرعی و کنداکتانس های یونی ناشی از PTZ در جسم سلولی D‏5 حلزون باغی، صورت گرفت. یافته ها: داروی تشنج زای 25 PTZ میلی مولار موجب تغییر شکل پتانسیلهای عمل خودبخودی و افزایش فرکانس شلیک آن می گردد. در پتانسیلهای نگهدارنده 40- میلی ولت، PTZ موجب کاهش دامنه جریانهای رو به داخل و رو به خارج گردید. کاربرد خارج سلولی ترکیب جدید کویینازولینون (0.1 mM) در مدل صرعی سبب هیپرپلاریزاسیون پتانسیل استراحت غشا و کاهش فرکانس پتانسیل عمل گردید. تحت شرایط کلمپ ولتاژ، ترکیب جدید مورد آزمایش، موجب کاهش حداکثر دامنه جریان رو به داخل و تا حدودی افزایش جریانهای رو به خارج گردید. کاربرد ترکیب جدید در غیاب PTZ موجب کاهش فرکانس، دامنه و طول مدت پتانسیل عمل گردید. پتانسیل استراحت غشا هم تحت تاثیر قرار گرفته و به سوی ولتاژهای هیپرپلاریزه تر شیفت نمود. کاربرد همزمان ترکیب کویینازولینونی و PTZ موجب کاهش شدید فعالیت صرعی در جریانهای یونی غشا گردید. نتیجه گیری و توصیه ها: ترکیب جدید کویینازولینونی موجب کاهش تحریک پذیری سلولی و مهار فعالیت صرعی ناشی از PTZ از طریق تغییر کنداکتانس های یونی غشا می گردد. انجام تحقیقات بیشتر در این خصوص توصیه می گردد.
واژه‌های کلیدی: صرع، ترکیب کویینازولینونی، حلزون باغی، کلمپ ولتاژ

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/21 | انتشار: 1396/12/21

جان احمدی مهیار، گنج خانی مهین، فتحی مقدم هادی. اثرات ترکیب جدید کویینازولینونی بر جریانهای یونی القا شده در یک مدل صرعی: با استفاده از تکنیک Voltage clamp. پژوهنده. 1381; 7 (4) :9-15

جلد 7، شماره 4 - ( دى 1381 ) برگشت به فهرست نسخه ها