:: جلد 8، شماره 1 - ( فروردين 1382 ) ::
خدیجه شادجو*، افسانه فدائیان
سابقه و هدف: رحم برداری از راه شکم از جمله شایع ترین جراحیهای زنان می باشد که عوارض زیادی نیز به همراه دارد. از جمله شایع ترین عوارض آن تب بعد از جراحی است. تب بعد از رحم برداری از راه شکم به دلائل مختلفی ایجاد شده و خود نیز زمینه ساز اختلالات بعدی و دیگر عوارض همراه با این جراحی است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ژل واژینال بتادین در پیشگیری از عوارض تب دار بعد از رحم برداری از راه شکم انجام شده است. مواد و روشها: در یک کارآزمایی بالینی یک سوکور، 118 زن 30 تا 70 ساله مراجعه کننده به بیمارستان لقمان که کاندید جراحی رحم برداری از راه شکم بودند، به روش غیرتصادفی ساده انتخاب شدند. بیماران مبتلا به دیابت، سرطان و بیماریهای تضعیف کننده سیستم ایمنی از مطالعه حذف شدند. افراد به طور کاملا تصادفی به دو گروه 46 نفری (گروه تجربی) و 72 نفری (گروه شاهد) تقسیم شدند. برای افراد هر دو گروه پرپ روتین جراحی انجام شد. برای افراد گروه تجربی علاوه بر پرپ روتین جراحی 20 میلی لیتر ژل واژینال در محل آپکس واژن قرار داده شد. 24 ساعت بعد از اتمام جراحی بیماران از نظر دمای بدن کنترل شدند. در مورد افرادی که در این مدت دمای بدنی بیش از 38 درجه سانتیگراد داشتند، تشخیص علت با توجه به تستهای بالینی و غیربالینی داده شد. یافته ها: میانین سنی (± انحراف معیار) در گروه تجربی و شاهد به ترتیب0/6±9/44 و4/7±3/47 سال بود که تفاوت معنی داری را بین ود گروه نشان نمی دهد. تب بعد از رحم برداری از راه شکم در 1 نفر (2/2%) از افراد گروه تجربی و 14 نفر (4/19%) از افراد گروه شاهد دیده شد که این تفاوت از نظر آماری معنی دار می باشد (P<0.05). علل تب در هر دو گروه به ترتیب عفونت ادراری، عفونت جداری، عفونت ریوی و ترومبوفلبیت وریدی بود. در 67% موارد علت تب پیدا نشد. مدت روزهای بستری در بیمارستان در افراد تب دار به طور معنی داری بیش از افراد غیرتب دار بود (P<0.05). نتیجه گیری و توصیه ها: به نظر می رسد استفاده از ژل واژینال در کاهش عوارض تب دار بعد از جراحی رحم برداری از راه شکم موثر باشد. با توجه به مدت زمان بستری در بیمارستان و در نظر گرفتن عوارض بستری در طولانی مدت، انجام تحقیقات مشابه جهت بکارگیری این روش توصیه می گردد.
واژه‌های کلیدی: رحم برداری از راه شکم، عوارض، تب

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/20 | انتشار: 1396/12/20

شادجو خدیجه، فدائیان افسانه. بررسی تاثیر ژل واژینال بتادین در پیشگیری از عوارض تب دار بعد از رحم برداری از راه شکم. پژوهنده. 1382; 8 (1) :9-15

جلد 8، شماره 1 - ( فروردين 1382 ) برگشت به فهرست نسخه ها