:: جلد 8، شماره 1 - ( فروردين 1382 ) ::
سیدمحمود طباطبایی فر*، علیرضا عبداله شمشیرساز، میررضا بخیرنیا، محمد کامگار، مازیار مرادی لاکه، مردآویژ آل بویه، فریده موسوی، آزیتا آذرکیوان، مسعود کیمیاگر، سیدرضا هاشمی، نوید بوذری، نیما پورزاهدگیلانی، امیرهوشنگ عبداله شمشیرساز
سابقه و هدف: کاهش تراکم استخوانی یکی از عوارض تالاسمی ماژور است که امروزه به دنبال طولانی تر شدن عمر بیماران بیشتر دیده می شود. مطالعه حاضر به منظور تعیین شیوع اختلالات تراکم استخوان در بیماران تالاسمیک 20-10 ساله شهر تهران و تعیین عوامل مرتبط با آنها در سال 1380 انجام گرفته است. مواد و روشها: تحقیق به روش مقطعی بر روی 408 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور که تحت ترانسفوزیون خون در مراکز ویژه شهر تهران قرار داشتند، انجام گرفت. تراکم استخوانی مهره های کمری و استخوان فمورال کلیه بیماران با استفاده از روش Dual X-ray Absorptiometry با دستگاه LUNAR تعیین گردید. افرادی که Z score آنها (در مقایسه با گروه هم سن و هم جنس) بین 1- و 2.5- قرار داشت به عنوان استئوپنیک و افرادی که دارای Z score کمتر از 2.5- بودند، به عنوان استئوپوروتیک در نظر گرفته شدند. یافته ها: شیوع استثوپروز در مهره های کمری 2/50% و در استخوان فمورال 0/11% بود. سن مبتلایان به استثوپروز مهره های کمری به طور معنی داری بیش از سایر بیماران بود (P<0.001). اندازه بیضه در پسران و اندازه پستان در دختران بیمار با Zscore مهره های کمری و استخوان فمورال بیماران همبستگی معنی داری داشت. صدکهای رشدی وزن برای سن، قد برای سن و قد برای وزن با تراکم استخوانی مهره های کمری بیماران همبستگی معنی داری داشتند ولی رابطه آنها با تراکم استخوان فمورال ارزشمند نبود.نتیجه گیری و توصیه ها: رابطه بین تراکم استخوان و سن بیماران، نشان دهنده مجموع عواملی است که طول زمان بر توده استخوانی بیماران اثر می گذارد و احتمالا تاخیر بلوغ بیماران نیز در این خصوص موثر است. اعمال روش های پیشگیری (هورمون درمانی دراز مدت و اصلاح رژیم غذایی) و درمان زودهنگام استئوپنی و استئوپروز در این بیماران پیشنهاد می گردد.
واژه‌های کلیدی: تراکم استخوان، تالاسمی ماژور، استئوپروز

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/20 | انتشار: 1396/12/20

طباطبایی فر سیدمحمود، عبداله شمشیرساز علیرضا، بخیرنیا میررضا، کامگار محمد، مرادی لاکه مازیار، آل بویه مردآویژ، و همکاران. و همکاران. و همکاران.. بررسی اختلالات تراکم استخوانی در بیماران در بیماران 10 تا 20 ساله مبتلا به تالاسمی ماژور و عوامل مرتبط با آن در شهر تهران. پژوهنده. 1382; 8 (1) :9-15

جلد 8، شماره 1 - ( فروردين 1382 ) برگشت به فهرست نسخه ها