:: جلد 8، شماره 1 - ( فروردين 1382 ) ::
پیام آزاده*، سیدحسین مرتضوی، ناصر ولائی
سابقه و هدف: تاثیر HER2 بر پیش آگهی سرطان پستان مورد تردید است. هدف از این مطالعه بررسی نقش پروگنوستیک طولانی مدت انکوپروتئین HER2 روی بیماران مبتلا به سرطان پستان یائسه نشده با غدد لنفاوی مثبت زیربغلی است. این تحقیق بر روی مراجعین به بخش رادیوتراپی انکولوژی بیمارستان امام حسین طی سالهای 76-1373 انجام شد. مواد و روشها: تحقیق به روش Cohort-Study بر روی 103 بیمار مبتلا به سرطان پستان قابل عمل جراحی پره منوپوز با گرفتاری غدد لنفاوی زیر بغلی که پس از عمل جراحی جهت درمانهای کمکی (شیمی درمانی، رادیوتراپی و هورمون درمانی) ارجاع شده بودند، انجام شد. بلوکهای پاتولوژی همه بیماران به روش ایمونوهیستوشیمی بررسی شد. بیمارانی که HER2 مثبت بودند، گروه مورد و از بین بقیه بیماران، گروه شاهد HER2) منفی) پس از مشابه سازی، انتخاب شدند. پیش آگهی براساس طول عمر کلی (OS) و بقای عاری از بیماری (DFS) تعیین شد. منحنیهای بقا براساس کاپلان مایرترسیم شد. در آنالیز چند متغیره (COX)، ارزش پروگنوستیک HER2 با دیگر فاکتورهای پروگنوستیک شناخته شده مقایسه و مورد قضاومت قرار گرفت. یافته ها: در هر یک از گروه های شاهد و مورد 30 بیمار مورد بررسی قرار گرفتند. هر دو گروه از نظر سن، نوع پاتولوژی، مرحله بیماری (Stage)، نوع عمل جراحی و نوع درمانهای کمکی (شیمی درمانی، رادیوتراپی و هورمون درمانی) مشابه بودند. فراوانی HER2 در این مطالعه شانس بروز عود و یا مرگ ناشی از بیماری را 86/1 برابر (P<0.08) افزایش داد. بیماران گروه مورد که اووفرکتومی کمکی شده بودند، بقای کلی (P=0.024) و بقای عاری از بیماری (P=0.032) بیشتری نسبت به بیماران اووفوکتومی نشده در این گروه داشتند در حالیکه در بیماران گروه شاهد اختلاف معنی داری بین دو گروه دیده نشد. در این مطالعه تعداد غدد لنفاوی مثبت در HER2 فاکتورهای پروگنوستیک مستقل بودند. نتیجه گیری و توصیه ها: HER2 در بیماران مبتلا به سرطان پستان با غدد لنفاوی مثبت یک فاکتور پروگنوستیک مستقل و پیش گویی کننده طول عمر (کلی و بدون بیماری) کمتر است. پیشنهاد می شود نخست این مطالعه در نمونه های بیشتر و به صورت یک مطالعه در چند مرکز جهت بررسی عوامل مداخله گر در پیش آگهی بیماران سرطان پستان صورت گیرد. همچنین مطالعه ای مشابه و با انجام درمانهای کمکی جدیدتر جهت بررسی ارزش HER2 به عنوان یک هدف درمانی صورت گیرد.
واژه‌های کلیدی: سرطان پستان، HER2، درمان کمکی

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/20 | انتشار: 1396/12/20

آزاده پیام، مرتضوی سیدحسین، ولائی ناصر. ارزش پروگنوستیک انکوپروتیین HER2 در بیماران پره منوپوز مبتلا به سرطان پستان با درگیری غدد لنفاوی زیر بغلی. پژوهنده. 1382; 8 (1) :9-15

جلد 8، شماره 1 - ( فروردين 1382 ) برگشت به فهرست نسخه ها